Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι συνομιλίες για το Κυπριακό με αφορμή την χθεσινή συνάντηση του ΠτΔ με τον Τ/κ ηγέτη, η επίσκεψη Γκουτέρες στην Τουρκία, οι καταρρακτώδεις βροχές και τα πολλά προβλήματα στη Λευκωσία, οι δηλώσεις του Υπ. Υγείας για τις απειλές που δέχθηκε για το ΓεΣΥ, οι διάφορες αντιδράσεις για την απόφαση καταδίκης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και τα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Πρόοδος αλλά και δυσκολίες” αναφέρει πως άνοιξε η συζήτηση για τη διακυβέρνηση με τον ΠτΔ να μιλά για σχετική πρόοδο και τον Τ/κ ηγέτη να κάνει λόγο για μη αποδοτική συνάντηση. Αλλού αναφέρεται στα συσσωρευμένα προβλήματα σε περιοχές της Λευκωσίας λόγω των βροχών, φιλοξενώντας και φωτογραφία από τον απεγκλωβισμό οδηγών. Επίσης η “Α” αναφέρεται σε αποκαλυπτικό έγγραφο με βάση το οποίο το ΕΛΚ δεν θέλει την Τουρκία στην Ευρώπη.

Η “Σημερινή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Χαλασμός Κυρίου χθες στη Λευκωσία” και με ολοσέλιδη φωτογραφία αναφέρεται στις καταστροφές σε περιοχές της πρωτεύουσας λόγω των βροχών. Αλλού γράφει για πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Ρίκκου. Η “Σ” σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ξεκίνησε η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και φιλοξενούνται οι δηλώσεις του ΠτΔ ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό μάλλον συγκαλείται μετά τις 13 Μαρτίου.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα “Διαπλοκή χωρίς φύλλο συκής” ο “Φιλελεύθερος” αναφέρεται στην απόφαση στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου με την παρατήρηση πως το Κακουργιοδικείο σε 296 σελίδες ξεσκέπασε όλο το διεφθαρμένο κατεστημένο. Αλλού αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά προωθεί με το μαλακό τις τέσσερις ελευθερίες για να μην αντιδράσει η Ε/κ πλευρά. Επίσης ο “Φ” αναφέρει ότι έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι λιμουζίνες των γενικών διευθυντών και γίνονται διαβουλεύσεις για επιστροφή του προνομίου.

Η “Χαραυγή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Mea Culpa στο λαό οφείλει ο Πρόεδρος” και αναφέρει πως η καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση Ερωτοκρίτου αποδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον και συνωμοσία για οικονομικό όφελος και πως ο ΠτΔ φέρει πολιτική ευθύνη. Αλλού αναφέρει ότι βούλιαξαν αυτοκίνητα και κινδύνεψαν ζωές από τις βροχές χθες. Επίσης η “Χ” αναφέρει ότι η ΠΣΕΜ θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή για τα τετράμηνα.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο “Ο Γκουτέρες πιέζει για την Κύπρο στην Αγκυρα” αναφέρεται στην μετάβαση του ΓΓ των ΗΕ στην Τουρκία και τις επαφές του που περιλαμβάνουν και το Κυπριακό ενώ φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του ΠτΔ για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό. Αλλού με φωτογραφία αναφέρεται στις καταστροφές λόγω των βροχών και το γεγονός ότι κινδύνεψαν ζωές. Επίσης αναφορά γίνεται σε παρατηρητήριο τιμών για τις υπεραγορές που καταδεικνύει ότι η Πάφος είναι το ακριβότερο μέρος για αγορές από υπεραγορές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” με τίτλο “Πρόοδος στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης” αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι ο ΠτΔ μίλησε για σχετική πρόοδο και ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο μάλλον θα γίνει μετά τις 13 Μαρτίου. Αλλού φιλοξενεί ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για την διάλεξη του Γεώργιου Μπαμπινιώτη σε εκδήλωση για τα βραβεία του πρακτορείου. Επίσης φιλοξενείται και ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για την συμμετοχή μαθητριών από την ε/κ και την τ/κ κοινότητα σε πρόγραμμα στις ΗΠΑ και τη συμβίωσή τους.

“Ούτε μια συγνώμη από τον Πρόεδρο!” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Γνώμης” που γράφει πως είναι ασήκωτες οι ευθύνες του ΠτΔ στο διορισμό του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και πως ο Πρόεδρος είναι ‘αναξιόπιστος’. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο ΠτΔ παίζει παιγνίδια με τη φωτιά στο θέμα της Διάσκεψης για το Κυπριακό. Επίσης η “Γ” αναφέρεται σε ξεπούλημα του Συνεργατισμού.

Το “Ποντίκι” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Μέση Λύση για τις εγγυήσεις στη Γενεύη 2” γράφει ότι ο Εϊντε θέλει κλείσιμο της πτυχής της ασφάλειας το συντομότερο ή δέσμευση της Ε/κ πλευράς σε ενδιάμεση συμφωνία. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε με τον Μάρκο Παγδατή εξ αφορμής δηλώσεων του Βουλευτή Χρήστου Ορφανίδη. Αλλού προβάλλεται το θέμα του ΓεΣΥ και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Weekly’’ στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Φόβοι για την αξιοπιστία του λιμανιού” και αναφέρεται στα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού μετά την ιδιωτικοποίηση, τις ανησυχίες των επιχειρηματιών και τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφορά γίνεται σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο ΗΒ για τα ΄δικαστήρια’ στα κατεχόμενα και φιλοξενούνται δηλώσεις από την Εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου. Επίσης φιλοξενείται φωτογραφία και ρεπορτάζ για τις καταστροφές λόγω των βροχών.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/02/2017 08:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: