Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι συνομιλίες για το Κυπριακό και η συνάντηση ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, οι επιπτώσεις στους Κύπριους καταναλωτές από την συμφωνία της ΕΕ για άρση των τελών περιαγωγής, η λανθασμένη ταυτοποίηση οστών αγνοουμένων, οι προεδρικές εκλογές του 2018, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα Κυριακή ο κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Θα μας επιστραφούν 618 εκκλησίες και 21 μοναστήρια” γράφει ότι σε δύο – τρεις περιπτώσεις τις τελευταίες μέρες ο Μ. Ακιντζί δήλωσε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ώστε σε περίπτωση λύσης να επιστραφούν στην ε/κ κοινότητα όλα τα θρησκευτικά της μνημεία. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι τόσο το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής όσο και η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων επιβεβαίωσαν το χθεσινό δημοσίευμα της `Α` ότι πριν οκτώ χρόνια έγινε λανθασμένη ταυτοποίηση οστών. Γράφει ακόμη ότι σε συνέντευξή της στην `Α` η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους είπε ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Τελικές ασκήσεις αντοχής για το Κυπριακό” γράφει ότι τελικές ασκήσεις αντοχής γίνονται αυτές τις ημέρες για το μέλλον της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, με τους εμπλεκόμενους να καθίστανται όλο και πιο νευρικοί υπό το φως ενός διαφαινόμενου αδιεξόδου και ότι γίνεται ένα πηγαινέλα στο τρίγωνο Λευκωσίας- Αγκυρας – Βρυξελλών και υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Γράφει ακόμη για διάκριση για τα ξενοδοχεία της Κύπρου σε παγκόσμια έρευνα αξιολόγησης. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε δεύτερη πειθαρχική δίωξη εναντίον του δρος Πέτρου Μάτσα από το Υπουργείο Υγείας.

“`Κάηκαν` στην προθέρμανση” είναι ο τίτλος που φέρει σήμερα “Ο Φιλελεύθερος” ο οποίος γράφει ότι προσγείωση προσδοκιών επιχειρείται στο Κυπριακό ενόψει της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο που χρονικά τοποθετείται τον Μάρτιο. Γράφει επίσης για τη συνάντηση που είχε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία συζήτησαν το Κυπριακό. Προσθέτει ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για τη δεύτερη συνάντηση στη Γενεύη για το Κυπριακό. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στέλλει διπλό μήνυμα, να σταματήσει ο κατήφορος στις συνομιλίες και ότι ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να δώσει εναλλακτική επιλογή.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Υπονόμευση της διαδικασίας για λύση” γράφει ότι κάποιοι δίνουν επιχειρήματα στην Τουρκία να εμμένει στις θέσεις της για εγγυήσεις και προσπαθούν να τορπιλίσουν την προσπάθεια για λύση, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ. Γράφει ακόμη ότι εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν χθες στην Πλατεία Φανερωμένης δηλώνοντας παρών στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στη βία των γυναικών που διοργάνωσε το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών. Γράφει ακόμη ότι μειώθηκαν δραματικά οι εκταφές οστών αγνοουμένων και ότι σύμφωνα με πληροφορίες της `Χ` λόγω έλλειψης μαρτυριών έχουν μειωθεί δραματικά τα επιτυχή αποτελέσματα των εκταφών.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο “Η Ευρωπαϊκή συμφωνία στην τηλεφωνία θα στοιχίσει στην Κύπρο” γράφει ότι η συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για κατάργηση των τελών περιαγωγής από τον Ιούνιο θα είναι προς όφελος των τουριστών αλλά θα οδηγήσει σε υψηλότερα τέλη για τους ντόπιους συνδρομητές στην Κύπρο. Προβάλλει επίσης φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση κατά της βίας των γυναικών που πραγματοποιήθηκε χθες στην παλιά Λευκωσία. Αναφέρεται ακόμη στη δήλωση του Τ/κ ηγέτη ότι η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα θα οξύνει την δυσπιστία ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Η εβδομαδιαία “Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Αποστάσεις ΑΚΕΛ από Αναστασιάδη” γράφει ότι το ΑΚΕΛ προσάπτει μερίδιο ευθύνης στον Πρόεδρο για το μπλοκάρισμα των συνομιλιών με ατζέντα ενόψει προεδρικών εκλογών του 2018. Γράφει ακόμη ότι δεν προκύπτει πως Τραμπ – Ερντογάν στην 45λεπτη συνομιλία τους συζήτησαν το Κυπριακό ήταν όμως στην ατζέντα του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Τζ. Κόεν με Τούρκους επισήμους στην Αγκυρα, ενώ σύμφωνα με το Κογκρέσο, για να υπάρξει λύση πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η εφημερίδα αναφέρεται και στον τουρκικό στρατό και γράφει ότι είναι καζάνι που βράζει.

“Κοινό πλαίσιο αρχών” είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας “Η Μάχη” όπου προβάλλεται συνέντευξη με τον ΓΓ του ΔΗΚΟ και βουλευτή Μαρίνο Μουσιούττα, ο οποίος αναφέρει ότι δεν αναμένεται πρόοδος στη νέα διάσκεψη της Γενεύης ενώ όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είναι καταλληλότερος για Πρόεδρος. Γράφει επίσης ότι σε φθίνουσα πορεία, η οποία εάν δεν αλλάξουν άρδην τα πράγματα με εντυπωσιακές κινήσεις από τον Τ/κ ηγέτη και την Τουρκία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση, βρίσκονται οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Γράφει ακόμη ότι το ΑΠΟΕΛ μεταβαίνει στην Ισπανία χωρίς κόμπλεξ για να αντιμετωπίσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο για το Γιουρόπα Λίγκ.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/02/2017 10:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: