Η Αλβανία να εργαστεί για τον σεβασμό όλων των μειονοτήτων και για τις σχέσεις καλής γειτονίας




Δημοσιεύουμε την σημαντική παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της έκθεσης για την Aλβανία:

Κύριοι συνάδελφοι,

Οι συμβιβαστικές τροπολογίες που έχουν προταθεί στην Επιτροπή καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα σημαντικότερα ζητήματα της έκθεσης.

Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να σταθώ σε δύο θεμελιώδη ενταξιακά κριτήρια που η Ε.Ε. οφείλει από τις συνθήκες να διασφαλίζει, ότι στις σχέσεις της με τρίτες χώρες, αλλά ιδιαίτερα κατά την ενταξιακή διαδικασία, θα γίνονται απολύτως σεβαστά!

Το πρώτο έχει να κάνει με το πλήρη σεβασμό των μειονοτήτων και το δεύτερο με την ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Όπως πολύ σωστά αναφέρετε και στην φετινή έκθεση η Αλβανία θα πρέπει να εργαστεί ως οφείλει για τη βελτίωση των συνθηκών όλων των μειονοτήτων στη χώρα. Ενώ όμως αναφέρεστε σε άλλες μειονότητες (πχ Ρομά κλπ), δεν αναφέρετε τίποτα για την ελληνική μειονότητα όπως δεν αναφέρετε και τίποτα, για την υποχρέωση της χώρας να ενισχύσει, ως οφείλει το νομικό καθεστώς που διασφαλίζει την προστασία των μειονοτήτων και ιδιαίτερα την προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Και το επισημαίνω αυτό γιατί γνωρίζετε ασφαλώς τα περιστατικά που έχουν προηγηθεί κατά το προηγούμενο έτος κατά των ιδιοκτησιών, μελών της ελληνικής κοινότητας παραβιάζοντας τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των μειονοτήτων;

Σε σημείο μάλιστα που ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας στο σχετικό πόρισμα που εξέδωσε, ζητά από τις αλβανικές αρχές 1) τον αυστηρό σεβασμό της νομικής διαδικασίας, n οποία έχει παραβιαστεί ως προς την έγκριση του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας β) και την αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας στην εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου ανάπλασης την αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας στην εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου ανάπλασης.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι ενώ προστέθηκαν αναφορές για την ανάγκη διασφάλισης και προόδου στις σχέσεις καλής γειτονίας, η τελευταία πρόταση της συμβιβαστικής τροπολογίας 18, κακώς εξισώνει τις ευθύνες των δύο πλευρών. Και το λέω γιατί είμαι σίγουρη ότι είστε ενήμερος ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση αλυτρωτικών αναφορών, από την πλευρά τόσο Αλβανού πρωθυπουργού, όσο και από μέλη της κυβέρνησής του, εναντίoν της χώρας μου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: