Φροντιστήριο στον Ακιντζί: Θέματα τακτικής συζητά στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου




Ζητήματα τακτικής θα συζητήσει κατά κύριο λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα κατά τις επαφές του στα κατεχόμενα.

Η κάθοδος του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι αποτέλεσμα των όσων έχουν διαδραματισθεί με την αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη. Η Άγκυρα ενδιαφέρεται πρωτίστως να μην φορτωθεί την ευθύνη για το αδιέξοδο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει οφέλη από την επάνοδο της στις συναντήσεις.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ψευδοκράτους, είναι όμως προφανές πως οι βασικές συζητήσεις θα γίνουν με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ θα προβούν και σε δημόσιες τοποθετήσεις. Συνεπώς, όπως τόνιζαν ενημερωμένες πηγές, ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών Τσαβούσογλου θα είναι τα θέματα τακτικής αλλά και η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα συζητήσεων στις διαπραγματεύσεις.

Με βάση το κλίμα που υπάρχει σήμερα, είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά διατηρεί την ένταση και επιμένει σε προϋποθέσεις για να επανέλθει στη διαδικασία, αφήνοντας το επόμενο βήμα να παραμένει μετέωρο. Ζητά ουσιαστικά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παραδεχθεί ότι η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα ήταν λάθος και παράλληλα να προβεί σε κινήσεις για απόσυρση της.

Ενδεικτικό του σκηνικού που διαμόρφωσε η τουρκική στάση είναι και το γεγονός ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ ‘Άιντα βρίσκεται σε αναμονή καθώς δεν έχει ακόμη προγραμματίσει την κάθοδο του στο νησί. Έχει ανοικτή γραμμή με τους συνεργάτες του στην Κύπρο αναμένοντας το πράσινο φως και μπει στο αεροπλάνο και να έλθει για τη συνάντηση της Πέμπτης, που δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή δεδομένη. Σημειώνεται πως η Λευκωσία έχει και χθες διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, διαμηνύσει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσέλθει στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι εκεί και ο κ. Μουσταφά Ακιντζί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: