Έριξε αυλαία ο Ερντογάν: Άγκυρα και Ακιντζί έβγαλαν την πρίζα των συνομιλιών στην Κύπρο




Λευκωσία: Δεν κάνουν πίσω οι Τούρκοι και επιμένουν στην αποδοχή των όρων τους για να επανέλθει ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στις συνομιλίες.

Όπως συναφώς προκύπτει και από τοποθετήσεις τους, πέραν από την απολογία που ζητούν από τον Πρόεδρο για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και την απόσυρσή της, θέτουν και ζητήματα που αφορούν την ουσία της διαπραγμάτευσης.

Όπως διεμήνυσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που ειρήσθω εν παρόδω σύντομα αναμένεται στα κατεχόμενα, «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Επιπροσθέτως είπε πως αν τελικά γίνει συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει «αυτό που λέμε  ‘τέσσερις ελευθερίες’, οι άνθρωποι, οι υπηρεσίες, τα εμπορεύματα και το κεφάλαιο να μπαίνουν και να βγαίνουν ελεύθερα στην Κύπρο. Και αυτό είναι κάτι που το ζητούμε από την ΕΕ». Αλλά και ο Ακιντζί θέτει ως προϋπόθεση για συμφωνία να έχει η τ/κ πλευρά δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις και εκ περιτροπής προεδρία.

Παράλληλα, η Άγκυρα έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια προώθησης του ψευδοκράτους, με άνοιγμα γραφείων του σε ξένες χώρες. Την ίδια ώρα, μέσα στα πλαίσια αυτά, ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν για να συμμετάσχει σε σύνοδο της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας ως παρατηρητής. Με τις κινήσεις της αυτές η Άγκυρα έχει τραβήξει την πρίζα από τη διαδικασία και είτε θα συντηρήσει την κατάσταση αυτή μέχρι το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία είτε θα προχωρήσει με το σχέδιο Β΄, που αφορά «μια άλλη πορεία για το ψευδοκράτος». Το σχέδιο Β΄ ήδη βρίσκεται σε πορεία εφαρμογής.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν χθες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διά της ειδικής αντιπροσώπου τους στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Ακιντζί δεν θα πραγματοποιηθεί. Την έχει ματαιώσει ο κατοχικός ηγέτης. Η Λευκωσία που προβαίνει σε κινήσεις ενημερώνοντας τον διεθνή παράγοντα για την τουρκική στάση, δηλώνει ετοιμότητα για συνέχιση των συνομιλιών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: