Χαμηλώνει τον πήχη για τις 4 ελευθερίες ο Ακιντζί για να μην τρομάξουν οι Ελληνοκύπριοι




Του Κώστα Βενιζέλου

Την εβδομάδα που αρχίζει στις 13 Μαρτίου τοποθετείται η πραγματοποίηση της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Χθες, πάντως, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, υπήρξε σύγκλιση σε διατυπώσεις που αφορούν τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Ενημερωμένη πηγή χαρακτήρισε τα ζητήματα που διευκρινίστηκαν ως μη ουσιαστικά, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις δεν προχωρούν όπως αναμενόταν. Η συζήτηση εφεξής θα γίνεται διασταυρούμενη στα διάφορα κεφάλαια, με στόχο, όπως αναφέρθηκε, να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις πριν από τη Διάσκεψη του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, τους ενημέρωσε για τις επαφές του σε Αθήνα και Άγκυρα μεταφέροντας «την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εργαστεί για λύση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έχει υποδείξει πως η Τουρκία θα πρέπει να περάσει από τα λόγια στην πράξη, επισήμανε χθες όταν ρωτήθηκε πως «η γενική εικόνα είναι ότι η πρόθεση των εμπλεκομένων είναι να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση. Αλλά αυτό θα φανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για να μην αρκούμεθα στις διάφορες διαβεβαιώσεις». Πάντως, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χθες στις δηλώσεις του πως δεν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι τούτο ήταν ένα από τα δυο ζητήματα που εγέρθηκαν στη συνάντηση. «Σήμερα, ανταλλάξαμε απόψεις τόσο στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής, όσο και στην ισότιμη αντιμετώπιση των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Ο κ. Ακιντζί για τις τέσσερις ελευθερίες είπε ότι υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση, τα οποία ισχύουν για τις χώρες μέλη της ΕΕ και τα οποία – ανέφερε – θα ισχύουν και στην Κύπρο που θα είναι μέλος της Ένωσης. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες αντιλήψεις που προέρχονται από το παρελθόν. Είναι εφικτό να βρεθεί διέξοδος σε ένα λογικό πλαίσιο. Δεν είναι θέμα να καλέσει κάποιος 80 εκ, Τούρκους υπηκόους να έρθουν εδώ. Δεν στοχεύουμε σε αυτό. Μπορούμε να βρούμε μια ισορροπημένη φόρμουλα», είπε. Ο κατοχικός ηγέτης δεν απέφυγε να αναφερθεί και στην εκ περιτροπής προεδρία λέγοντας πως είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά της πολιτικής ισότητας για τους Τ/κ. Έσπευσε δε να αναφέρει ότι και η εξεύρεση μιας λύσης χωρίς να περιέχει αυτό το συστατικό δεν θα γίνει αποδεκτή και ούτε σε δημοψήφισμα θα παρουσιαστεί. Στην Άγκυρα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο Γ.Γ. των Ην. Εθνών έχει περιλάβει στο πρόγραμμα της περιοδείας του την Άγκυρα και εάν ο καιρός το επιστρέψει καθώς χθες στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης σημειώνονταν καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω βαριάς χιονόπτωσης. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου από τη Ν. Υόρκη στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται η συριακή κρίση και οι προοπτικές οι συναντήσεις της Αστάνα να δώσουν έδαφος για τις συνομιλίες της Γενεύη για πολιτική διευθέτηση στη Συρία, το Κυπριακό και η προσφυγική κρίση. Θα παραμείνει μόνο μία μέρα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Έθεσε το περιστατικό στο Τρόοδος

Ο Ακιντζί είπε ότι έθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το θέμα με την επίθεση σε αυτοκίνητα Τ/κ στο Τρόοδος και ζήτησε να τιμωρηθούν αυτοί που προκάλεσαν τις ζημιές. «Μοιραστήκαμε μαζί τους τις ανησυχίες μας. Έχουν την ίδια άποψη μαζί μας. Μας είπε, ωστόσο( σ.σ. ο Πρόεδρος Αναστασιάδης), ότι έγινε μέσα στη νύχτα και η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες».

Στον Χριστοδουλίδη ο κ. Κιντ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες συνάντηση στο Προεδρικό με τον Βρετανό πρέσβη στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ. Στην ατζέντα των συζητήσεών τους ήταν το Κυπριακό, ενόψει και της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία θα συγκληθεί ως γνωστό εντός Μαρτίου και σε αυτήν θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Συζήτησαν περαιτέρω κι άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: