Άλλαξε το κατηγορητήριο στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου με τα ελληνικά ομόλογα




Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με ενδιάμεση απόφαση του, ενέκρινε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για τροποποίηση του κατηγορητηρίου στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της αναφορικά με την κατοχή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Με το αίτημα της, η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ζητούσε την απάλειψη από το κατηγορητήριο της αναφοράς «ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2)…» που αφορά στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς «προκειμένου να μην θεωρηθεί, σε οποιοδήποτε στάδιο, ότι υπάρχει σύγχυση ως προς τους κατηγορούμενους».

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο στις 09/02/2017, οι περισσότεροι εκ των δικηγόρων υπεράσπισης τάχθηκαν εναντίον της τροποποίησης του κατηγορητηρίου, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.

Αφού άκουσε όλες τις διάδικες πλευρές, το τριμελές Κακουργιοδικείο, το οποίο απαρτίζεται από τους δικαστές Έλενα Εφραίμ (Πρόεδρος), Νίκο Γερολέμου (μέλος) και Στέλλα Χριστοδουλίδου- Μέσσιου (μέλος), επιφύλαξε για σήμερα την έκδοση της απόφασης του.

Με την απόφαση του, το Κακουργιοδικείο ενέκρινε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, εκδίδοντας διάταγμα τροποποίησης του κατηγορητηρίου με τη διαγραφή της φράσης «ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2)…» από την έκθεση αδικήματος σε κάθε μια από τις κατηγορίες 1-4.

Το Κακουργιοδικείο ενέκρινε, στη συνέχεια, το αίτημα των δικηγόρων των κατηγορουμένων όπως τους δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου να μελετήσουν το νέο κατηγορητήριο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την τροποποίηση, ορίζοντας την υπόθεση για τις 13 Μαρτίου, στις 9 το πρωί. Κατά την εν λόγω δικάσιμο, οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να υποβάλουν προδικαστικές ενστάσεις.

Η υπόθεση αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμης, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρη και Κώστας Χατζήπαπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αντιμετωπίζει και τις έξι κατηγορίες. Για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, ο κ. Κυπρή δύο κατηγορίες και οι Αρτέμης, Γεωργιάδης, Σεβέρη και Χατζήπαπα αντιμετωπίζουν μόνο μία κατηγορία.

ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/02/2017 11:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: