Βήμα σημειωτόν στο Πελεράν: Τελείωσαν οι συναντήσεις, συντηρεί τη διαδικασία εν ζωή ο ΟΗΕ




Του Κώστα Βενιζέλου

Οι συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο, που πραγματοποιήθηκαν στο Μοντ Πελεράν το τελευταίο διήμερο, επιβεβαίωσαν τις διαφορές που υπάρχουν στο θέμα της Ασφάλειας.

Οι συναντήσεις, που καθορίστηκαν στην πενταμερή Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, στη Γενεύη, δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αν και ήταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι οι τεχνοκράτες θα κατέθεταν θέσεις και δεν θα διαπραγματεύονταν. Οι συναντήσεις στο ελβετικό θέρετρο ολοκληρώθηκαν ένα 24ωρο νωρίτερα( Πέμπτη αντί Παρασκευή) και όπως ανέφερε στο «Φιλελεύθερο» ξένη διπλωματική πηγή, δεν είναι ορατό το τοπίο για την επόμενη ημέρα.

Η διαδικασία, όπως εξήγησε με δήλωση του ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συνεχίζεται, το σίγουρο όμως είναι πως δύσκολα θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες εκ νέου η πενταμερής Διάσκεψη ( συν η Ε.Ε. με καθεστώς παρατηρητή). Κι αυτό παρόλο που ο κ. Άιντα μετά τη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου είχε αναφέρει σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις πως «σε δυο-τρεις εβδομάδες θα είμαστε πίσω». Με συνεργάτες του, ωστόσο, κάνει λόγο για ένα δίμηνο.

Στις διήμερες συναντήσεις οι τεχνοκράτες κατέθεσαν ερωτήματα για τα θέματα της Ασφάλειας και στη συνέχεια τα σχολίαζαν. Όπως προκύπτει από την άσκηση αυτή, η κάθε πλευρά διατήρησε τις θέσεις της και όπως εξήγησε ενημερωμένη πηγή, αυτό ήταν αναμενόμενο καθώς η όποια διαφοροποίηση, εάν και εφόσον υπάρξει, θα γίνει από τους πολιτικούς και όχι από τους τεχνοκράτες. Είναι προφανές πως αναμένεται η κάθε πλευρά θα προβεί σε αξιολόγηση του διημέρου και θα αναμένουν από τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν το επόμενο βήμα.

Στις συζητήσεις τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια καθώς και θέματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένουν στην κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων,αποχώρηση των στρατευμάτων ενώ υπάρχει πρόταση για τη συγκρότηση διεθνούς αστυνομικής δύναμης. Η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένουν στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων, συζητούν διαφοροποίησή του, εμμένουν στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων ενώ διαφωνούν με την πρόταση για συγκρότηση διεθνούς αστυνομικής δύναμης.

Αν και είναι προφανές πως διαπιστώνεται χάσμα, τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν ανοικτό παράθυρο και συντηρούν τη διαδικασία που προέκυψε από τη «Συμφωνία του Δείπνου». Η δήλωση Άιντα είναι χαρακτηριστική των προθέσεων του Διεθνούς Οργανισμού και της προσπάθειας συντήρησης της διαδικασίας. Όπως ανέφερε, ολοκληρώθηκε «με επιτυχία η εργασία της ομάδας των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων που συνήλθε στο Μοντ Πελεράν στις 18-19 Ιανουαρίου». Ανέφερε ακόμη πως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα και πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. «Η ομάδα εργασίας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης υψηλού επιπέδου στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τους την εργασία της, με βάση τους όρους εντολής που της είχαν ανατεθεί από τη Διάσκεψη, και συγκεκριμένα τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ερωτημάτων σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και των μέσων που χρειάζονται για αντιμετώπισή τους», προσθέτει.

«Είναι όλα υπό έλεγχο…»

Έκπληξη ήταν η μετάβαση του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τουγρούλ Τουρκές στη Γενεύη. Ο Τούρκος αξιωματούχος κάλεσε την τουρκική αντιπροσωπεία και τον Οζντίλ Ναμί από το Μοντ Πελεράν και πήγαν στη Γενεύη για να ενημερωθεί.

Την διαβεβαίωση ότι όλα είναι υπό έλεγχο φέρεται να έδωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές από την Ελβετία όπου βρίσκεται, στον “πρωθυπουργό”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν. Ο κ. Οζγκιουργκιούν τηλεφώνησε στον κ. Τουρκές, ο οποίος τον ενημέρωσε.

Ενημερώνεται το Συμβούλιο Ασφαλείας

Σήμερα Παρασκευή η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία ήταν στο Μοντ Πελεράν, αναμένεται ότι θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενόψει και της έγκρισης ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης.

Την ίδια ώρα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα μεταβεί κι αυτός στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει από την πλευρά του το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: