Στόχοι και προθέσεις της Τουρκίας: Εμείς θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο, μας προσγείωσε ο Ταγίπ




Γράφει ο Χρύσης Παντελίδης

Μόλις 24 ώρες μετά την αποτυχία της πενταμερούς της Γενεύης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μάς διαμήνυε: «Εμείς θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο. Μην περιμένετε να μην υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο».

Μήνυμα που, εδώ στην Κύπρο, εξακολουθούμε να μη λαμβάνουμε και πολύ σοβαρά υπόψη, παρόλο που η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ να το διαλαλεί. Μήπως, όμως, πρέπει να αρχίσουμε, επιτέλους, να λαμβάνουμε πιο σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα των Τούρκων και να διαμορφώνουμε την πολιτική μας στη βάση αυτών των διαχρονικών τουρκικών διακηρύξεων και όχι στους ευσεβείς πόθους μας;

Είναι καιρός να απαντήσουμε τεκμηριωμένα στο θεμελιώδες ερώτημα που αφορά τους πραγματικούς μακροπρόθεσμους στόχους, τους οποίους η Τουρκία έθεσε για την Κύπρο, δηλαδή, τι έχουν κατά νουν οι Τούρκοι για το νησί μας; Η απάντηση αυτή όχι μόνο σχετίζεται, αλλά πρέπει να καθορίζει και να διέπει τους χειρισμούς μας στο Κυπριακό.

Κατ’ αρχήν, είναι καλά γνωστό πως η Τουρκία από το 1956 έχει διαμορφώσει στόχους για την Κύπρο και έχει καταρτίσει σχέδια για την υλοποίησή τους. Κι ενώ τα σχέδια προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες, οι στόχοι παραμένουν σταθεροί και αναλλοίωτοι. Αυτούς τους στόχους έχουν συνεχώς κατά νουν οι Τούρκοι σε όλους τους χειρισμούς τους, σε όλες τους τις κινήσεις. Kαι αυτούς τους στόχους έχουν ως γνώμονα, όταν προωθούν κλείσιμο του Κυπριακού.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: