Στο Μοντ Πελεράν καταθέτουν ερωτήσεις, εν μέσω ιαχών πολέμου από σύμβουλο του Ερντογάν




Οι εντατικές διεργασίες που άρχισαν χθες στο Μοντ Πελεράν στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός εγγράφου εργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση διεξάγεται οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευση από τους τεχνοκράτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι πέντε αντιπροσωπείες κατάθεσαν χθες ερωτήσεις που αφορούν το θέμα της Ασφάλειας και θα προσπαθήσουν σήμερα να τις απαντήσουν, με στόχο εάν τούτο καταστεί δυνατόν, να καταλήξουν σε ένα έγγραφο εργασίας. Αυτό θα συνιστά εν πολλοίς και το εισιτήριο για να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη, με τις προδιαγραφές αυτής που συγκλήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

τΟι πρώτες εντυπώσεις από την πρώτη ημέρα είναι πως τούτο θεωρείται δύσκολο ως εγχείρημα καθώς οι θέσεις των εμπλεκομένων παραμένουν οι ίδιες. Υπάρχει, δηλαδή, απόσταση μεταξύ των εμπλεκομένων και χάσμα απόψεων, στο βασικότερο, τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα. Στον Μοντ Πελεράν των συναντήσεων προεδρεύουν τα Ηνωμένα Έθνη ( ήταν χθες ο κ. Άιντα και κ. Σπέχαρντ) ενώ με καθεστώς παρατηρητή παρών είναι και εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Την ώρα, πάντως, που διεξάγονται οι συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, η τουρκική πλευρά σπεύδει να προσγειώσει τις όποιες προσδοκίες δημιουργούνται. Κι αυτό όχι μόνο με τις θέσεις που εκφράζει στη διαδικασία, αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις.

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διαμήνυσε και χθες πως χωρίς εγγυήσεις δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό. Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ από την πλευρά του προσέφυγε σε ακραίες εκφράσεις και πολεμικές ιαχές. Σε δηλώσεις του είπε τα εξής: «Πώς πήραμε πίσω την Κύπρο; Με το αίμα που έχυσαν οι ήρωές μας την πήραμε». Πρόσθεσε πως «αν κάποιος θελήσει να πάρει την Κύπρο, ο μόνος τρόπος είναι να δώσει το αίμα του για κάθε εκατοστό γης».

Οι συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν θα ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή και χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο, αναμένεται ότι θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα. Η διαδικασία, πάντως, θα παραμείνει ζωντανή και οι μηχανές αναμμένες, όπως ανέφερε ξένη διπλωματική πηγή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: