Με επιστολή προς ΟΗΕ και Ε.Ε. υπό μάλης ο Αναστασιάδης στη Γενεύη: Πόλεμος με γνωματεύσεις




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει μαζί του στη Γενεύη γνωματεύσεις ειδικών για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και επιστολή που απέστειλε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ που διαβίβασε και προς την Ε.Ε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνοντας χθες το Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε πως έχει διαβίβασε επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά και προς την Ε.Ε., με την οποία τους ενημερώνει για το καθεστώς παρουσίας του στη Γενεύη.

Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος στις συμφωνίες του 1960 και ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένη η παρουσία της. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θεωρεί πως θα πρέπει να προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη Διάσκεψη, ούτε και οι εγγυήτριες χώρες, καθώς όπως υποστηρίζει , αυτό περιγράφεται στη Συμφωνία του Δείπνου.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι για την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ενώπιον του γνωματεύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε γνωματεύσεις του Χρήστου Ροζάκη, που έκανε για λογαριασμό του ελλαδικού ΥΠΕΞ και των Von Low και Pele, την οποία ζήτησε η Λευκωσία.

Ο κ. Αναστασιάδης , σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως ο κ. Ροζάκης σημειώνει στη γνωμάτευσή του πως ο ΠτΔ δεν παύει να είναι πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα εκπροσωπεί και την ε/κ κοινότητα. Οι Von Low και Pele επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι οι Συνθήκες του 1960 μπορούν να τροποποιηθούν μόνο από τα Συμβαλλόμενα Μέρη, άρα και από την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι μέλη του Εθνικού ζήτησαν να διαβάσουν τις γνωματεύσεις και την επιστολή, ο Πρόεδρος αρνήθηκε. Για την τουρκική στάση ο Πρόεδρος είπε πως δεν αναμένει διαφοροποίηση λόγω της συμμαχίας Ερντογάν με τους εθνικιστές χωρίς ωστόσο να αποκλείει εκπλήξεις.

Απειλές από Κύπρο!
Ο Ερντογάν αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα του είπε πως «η ασφάλεια της Τουρκίας δεν ξεκινάει από τη Γκαζιάντεπ αλλά από το Χαλέπι, δεν ξεκινάει από την Αλεξανδρέττα αλλά από το Ιντλίμπ, δεν ξεκινάει από τη Μερσίνα αλλά από την Κύπρο, δεν ξεκινάει από το Αρτβιν αλλά από το Βατούμι, δεν ξεκινάει από τη Θράκη αλλά από τα Βαλκάνια».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: