Ναι ή όχι στη δραχμή: Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση Ξυδάκη περί εξόδου από το ευρώ




«Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά, ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει στη συνέχεια πως «ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.»

«Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» καταλήγει στην δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

https://youtu.be/QxApOq6M–k

Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα, καθώς -όπως σημείωσε- κάτι τέτοιο ωφελεί μόνον τη Γερμανία, «αφού θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ παρά».

Ακόμα πιο μεγαλοπρεπές ήταν το «άδειασμα» από το συνάδελφό του στον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα. Όπως είπε η συζήτηση για τη δραχμή όχι μόνο δεν χωράει αλλά «δεν είναι καν πολιτική άποψη».

«Το να θεωρούμε εμείς ότι η λύση είναι η δραχμή είναι τουλάχιστον αφελές» είπε ο κ. Βέττας υποστηρίζοντας ότι η δραχμή δεν αποτελεί κεντρική πολιτική άποψη της κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η επιστροφή στην εθνική νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζεται κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, είπε ότι «η ευθύνη βαραίνει τον κάθενα, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Δεν πρέπει να πάμε και στην άλλη λογική να μη λέει κανείς ότι θέλει αλλά σε στιγμές που θέλει ψυχραιμία πρέπει να προσέχουμε».

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Θέμα επιστροφής στη δραχμή, με συζήτησή του μάλιστα στην εθνική αντιπροσωπεία, άνοιξε εκ νέου την Τρίτη ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στη σκιά του αδιεξόδου με τους θεσμούς, με το ερώτημα να είναι αν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει προσωπική άποψη ή βαθύτερες σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος.

Αρχικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία».

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού… Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

«Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» δήλωσε δε ο κ. Ξυδάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Με μία ανάρτηση στο διαδίκτυο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τη σημερινή σημερινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη.

Μετά τη δήλωση του κ.Ξυδάκη στον ΣΚΑΪ πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη δραχμή, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε με ένα αιχμηρό tweet: «Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;».

Χαρίτσης: Δεν τίθεται θέμα Grexit

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε, από τα Ιωάννινα όπου περιοδεύει από χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το μεσημέρι, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε: «Δουλέψαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πολύ συστηματικά για να κλείσει αυτή η σημαντική εκκρεμότητα στην ελληνική οικονομία. Από τη μεριά μας, έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να κλείσει η αξιολόγηση. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης». «Πολύ σύντομα θα έχουμε κατάληξη αυτής της διαδικασίας, γιατί θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να κλείσει θετικά αυτή η σημαντική εκκρεμότητα, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα στην συνέχεια, οι ελληνικές τράπεζες να ενταχθούν στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να απελευθερωθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας μετά από 6-7 χρόνια πρωτοφανούς κρίσης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ. «Από τη δικιά μας την πλευρά, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δουλεύουμε για την υλοποίηση του προγράμματος που έχουμε συμφωνήσει. Τηρούμε τα συμφωνηθέντα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε ομαλά το πρόγραμμα το 2018 και αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα, να βγούμε μετά από τα προγράμματα και την επιτροπεία και να προχωρήσουμε μπροστά την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Λοβέρδος για δηλώσεις Ξυδάκη: Μην τολμήσετε

Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις θέσεις Ξυδάκης για τη δραχμή και στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: