Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Θέματα που αφορούν τις συνομιλίες στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα υπό το φως της συνάντησης χθες των ηγετών αλλά και των δηλώσεων Τουρκές, θέματα υγείας και η κατάσταση στα νοσοκομεία με αφορμή αναφορές του ΑΚΕΛ και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό, οι προειδοποιήσεις του Ελεγκτή για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα Panama Papers, oι έρευνες για το αποχετευτικό στη Λευκωσία και Λάρνακα, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Μην Πυροβολείτε, Εσείς καταστρέψατε τον τόπο” και αναφέρεται σε ‘ολομέτωπη επίθεση’ ΑΚΕΛ εναντίον της Κυβέρνησης και σε προειδοποιήσεις των συντεχνιών για δυναμικά μέτρα στα νοσοκομεία με τον Υπουργό να απαντά ότι οι πρώην κυβερνώντες φόρτωσαν τον λογαριασμό της ‘απερίσκεπτης οικονομικής τους διαχείρισης’. Αλλού αναφέρει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί αποφάσισαν σε διάλογο εφ όλης της ύλης και στα έξι κεφάλαια και ότι υπήρξαν έντονες επικρίσεις για τις δηλώσεις Τουρκές. Επίσης η “Α” γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι άλλες δέκα στρατιωτικές ζώνες ανοίγουν το 2017 για εκσκαφές για αγνοούμενους.

Με τίτλο στο κύριό της θέμα “Βόμβα Τουρκές στα θεμέλια των συνομιλιών” η “Σημερινή” γράφει πως ο Τούρκος Αντιπρόεδρος τινάζει στον αέρα τη διαδικασία και ότι ο ΠτΔ διαμήνυσε πως είναι αδιανόητη η εξεύρεση λύσης με τέτοιες αξιώσεις ενώ σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει πως εξαντλείται η υπομονή της Λευκωσίας με τον Εϊντε και προχωρεί σε παραστάσεις. Σε άλλο δημοσίευμα αναφορά γίνεται στις έρευνες και τα στοιχεία για τα αποχετευτικά Λευκωσίας και Λάρνακας οι οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, καίνε πολλούς και ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας ενημέρωσε ότι ο ίδιος θα συντονίζει τις έρευνες. Η “Σ” αλλού αναφέρει ότι έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα το Eurogroup για την Ελλάδα.

Υπό τον τίτλο “Εφ’ όλης της ύλης πάρε – δώσε” στεγάζει το κύριό του θέμα ο “Φιλελεύθερος” που γράφει πως στο τραπέζι των ηγετών μπήκαν και τα έξι κεφάλαια και ότι συμφώνησαν πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διεξαχθεί νέα Διάσκεψη για την Κύπρο. Αλλού αναφέρει πως διεξάγεται ποινική ανάκριση για τα νταηλίκια Αστυνομικού ο οποίος στις 23 Ιανουαρίου πέταξε αποτσίγαρο στην Πάφο και απείλησε πολίτη που του έκανε παρατήρηση, ο οποίος τελικά προέβη σε κατάθεση, ενημερώθηκε ο Αρχηγός Αστυνομίας και κινητοποιήθηκε η Εισαγγελία. Σε άλλο ρεπορτάζ ο “Φ” γράφει ότι στον αέρα βρίσκονται ποινικές διώξεις μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ότι είναι παράνομο να κρατούνται τηλεπικοινωνιακά δεδομένα πολιτών.

Η “Χαραυγή” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Στο μικροσκόπιο μεγάλα δικηγορικά γραφεία” αναφέρει ότι ταυτοποιήθηκαν 2,400 πρόσωπα στα Panama Papers και ότι διεθνείς εμπειρογνώμονες είναι στην Κύπρο και συλλέγουν πληροφορίες καθώς στο μικροσκόπιο τους μπήκαν πέντε μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Αλλού αναφέρει πως θα διεξαχθεί διάλογος εφ’ όλης της ύλης και στα έξι κεφάλαια του Κυπριακού και ότι οι δηλώσεις Τουρκές χαρακτηρίστηκαν προκλητικές από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι Τούρκο στρατιωτικοί και στις απειλές της Άγκυρας.

“Χάλι το σύστημα των δημοσίων συγκοινωνιών” είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης ‘’Cyprus Mail’’ που αναφέρεται στις δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή και τις προειδοποιήσεις να μην επεκταθούν τα συμβόλαια που κόστισαν 500 εκατομμύρια για δέκα χρόνια. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται στη συνάντηση των ηγετών και στις αποφάσεις που λήφθηκαν για το μέλλον του διαλόγου. Επίσης αναφορά γίνεται στην απόφαση για μη έκδοση των στρατιωτικών και στις αντιδράσεις της Άγκυρας ότι Ελλάδα προστατεύει τους ‘συνομώτες’.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Εφ’ όλης της ύλης διάλογος στην Κύπρο” και αναφέρει ότι ΠτΔ και Ακιντζί καθόρισαν χθες τα επόμενα βήματα. Αλλού αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά την ομιλία του για την Προεδρία της Κύπρου και τις προτεραιότητές της. Επίσης αναφέρει η εφημερίδα ότι έφυγε πλήρης ημερών η σύζυγος του μεγάλου ποιητή Παύλου Λιασίδη.

Η “Γνώμη” με τίτλο “Ερίζουν για τα σκήπτρα της αμαρτωλής Δεξιάς!” αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι “Συναγερμός, ‘ενδιάμεσοι’ και Αρχιεπισκοπή-ΕΛΑΜ είναι στα “μαχαίρια” για ποιος αντιπροσωπεύει καλύτερα τα “εθνικά ιδανικά” που διχοτόμησαν τον τόπο”. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη Διεθνή Διάσκεψη και ότι ο ΠτΔ αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική οδό. Επίσης η “Γ” αναφέρει ότι τα Τ/κ συνδικάτα αντιδρούν στα σχέδια Ερντογάν για αφομοίωσή τους.

“ΟΛΑ στο παζάρι!” είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Το Κυπριακό Ποντίκι” που αναφέρεται στις δηλώσεις για εφ’ όλης της ύλης διάλογο και ότι διασυνδέεται η ασφάλεια με διακυβέρνηση/εδαφικό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι προκαλεί αντιδράσεις στον κόσμο του ΔΗΣΥ η συμπεριφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου. Επίσης γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα έχει σημαντικές επαφές στο Ισραήλ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Φωνή για τις κακοποιημένες” και προβάλλει συνέντευξη μιας κακοποιημένης γυναίκας που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της μετά από 40 χρόνια και καλεί τα θύματα να πράξουν το ίδιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σκοντάφτουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό μετά τη Γενεύη και ότι οι δηλώσεις Τουρκές προκαλούν. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι έρχεται τριήμερο κακοκαιρίας με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: