Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η Διάσκεψη της Γενεύης, η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της ασφάλειας, οι προετοιμασίες για τη Διάσκεψη της 18ης Ιανουαρίου, οι στόχοι του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οι λόγοι της παρουσίας της Τουρκίας στη Διάσκεψη της Γενεύης, οι αποτιμήσεις των κομμάτων και ο ρόλος του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Γενεύη, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Άλλα θέματα αφορούν την οικονομία, τις τράπεζες, την μέχρι προσφάτως καταζητούμενη Έφη Ηροδότου, τον ΟΓΑ, την ΑΗΚ κ.ά..

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Οι τεχνοκράτες επί τω έργω» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η εμπεριστατωμένη και γραπτή πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήσεις μετά τη λύση, που είναι και η μοναδική που τέθηκε ενώπιον της Διάσκεψης της Γενεύης, αλλά και κάποιες άλλες σκέψεις, ιδέες και ερωτήματα που έπεσαν στο τραπέζι μεμονωμένα, θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα εργαστούν οι τεχνοκράτες των έξι ημερών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την ώρα που για πρώτη φορά δημιουργούνται πραγματικές προϋποθέσεις για βελτίωση και σταδιακή κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, τα απορριπτικά κόμματα διαβάζουν διαφορετικά, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αντί να στηρίξει τη θέση Αναστασιάδη στη διάσκεψη της Γενεύης, “κάνει του κεφαλιού του”. Αλλού γράφει για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Τρέχουν να προλάβουν τις προεδρικές εκλογές» και γράφει ότι οι τεχνικές επιτροπές για τα θέματα της ασφάλειας, που θα συνέλθουν στις 18 Ιανουαρίου, έσωσαν την παρτίδα της Γενεύης, η οποία στηρίχθηκε στη λογική της εν δυνάμει λύσης με την ισοϋψή συμμετοχή Αναστασιάδη-Ακιντζί, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και προσθέτει ότι Τούρκοι και Έιντε σχεδιάζουν Γενεύη2 την άνοιξη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η οικονομία θέλει δυνατές αποδείξεις και αναφέρεται στα ΜΕΔ, το υψηλό δημόσιο χρέος και την ασυνήθιστα υψηλή ανεργία. Αλλού γράφει ότι καταζητούσε και η συνείδηση την Έφη Ηροδότου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Φρέναρε εξελίξεις η Άγκυρα» γράφει ότι η παρουσία της Τουρκίας στη Διάσκεψη της Γενεύης έγινε για την κατάθεση των γνωστών της θέσεων και για αξιοποίηση των πολιτικών πλεονεκτημάτων και όχι για να προχωρήσει η διαδικασία και ότι αυτό προκύπτει από το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε το τετραήμερο διεργασιών για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι Ερντογάν και Λονδίνο περιθωριοποιούν την ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχίζει αύριο στο Υπουργείο Εργασίας ο διάλογος για την ΑΤΑ και ότι αναζητείται συνέχεια σε ένα θεσμό 76 ετών. Αλλού γράφει για νέες προκλήσεις για τις τράπεζες.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Πατριωτισμός και υπευθυνότητα από ΑΚΕΛ», ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν στη διαπραγμάτευση έγινε κατορθωτό να προχωρήσει βήματα μπροστά η διαδικασία, τόνισε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας μια αποτίμηση της Διάσκεψης της Γενεύης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκατοντάδες σκουριασμένα αυτοκίνητα, κοντά στο άλλοτε μεικτό χωριό Επισκοπής, καταθέτουν τη δική τους διαφορετική μαρτυρία για το βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αλλού γράφει για λουκέτο στον ΟΓΑ από την Κυβέρνηση και το τίμημα για τον αγροτικό κόσμο.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει υπό τον τίτλο “Οι συνομιλίες σταματήσαν από τη στάση του ΥΠΕΞ” ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο ολοκληρώθηκε τη ημέρα που άρχισε, λόγω των κινήσεων και των λεγόμενων του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπως πληροφορείται η εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται σε οργή και σύγχυση για τις τιμές των καυσίμων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θυγατέρα και γονείς που διαφεύγουν της σύλληψης εδώ και έξι χρόνια, θα οδηγηθούν σε δίκη για εγκατάλειψη σκηνής θανατηφόρου δυστυχήματος.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Σε νέα τροχιά έβαλε η Γενεύη το Κυπριακό» και γράφει ότι οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν το 1968, πέρασαν μέσα από την πυρά της τουρκικής εισβολής του `74, «αναβίωσαν» αρχές του 1977 με συνάντηση Μακαρίου – Ντενκτάς και έφτασαν με τη Διάσκεψη για την Κύπρο την Πέμπτη στη Γενεύη, σε επίπεδο κορύφωσης υπό την παρούσα τους μορφή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πέρασε το τεστ η Τράπεζα Κύπρου με το ομόλογο των €250 εκ. Αλλού γράφει για την επίσκεψη Κοτζιά στο Trump Tower.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Τρύπιο σωσίβιο» γράφει ότι με βάρκα την ελπίδα, η οποία όμως μπροστά την τρικυμία που προκαλεί η Τουρκία, φαντάζει πολύ μικρή για να οδηγήσει σε απάνεμο λιμάνι, επέστρεψε από τις συνομιλίες της Γενεύης και την πρώτη, ιστορική διάσκεψη για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η ε/κ αντιπροσωπεία. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ Ανδρέα Μαραγκού, ο οποίος αναφέρεται σε πολλές προκλήσεις για το 2017. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει έρευνα στην Ελλάδα για τους απόδημους και γράφει για 5 εκ. Έλληνες στο εξωτερικό.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/01/2017 11:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: