Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ασχολούνται στα πρωτοσέλιδά τους οι κυπριακές εφημερίδες σήμερα, οι οποίες αναφέρονται στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί την Πέμπτη, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό, καθώς και στις προτάσεις της Ελλάδας για την ασφάλεια. Αλλα θέματα που προβάλλονται, είναι δημοσκόπηση για τα όσα συνέβησαν στη Γενεύη, θέματα υγείας, η επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη, καθώς και οι αναμενόμενες αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Θετική και η Τερέζα” γράφει ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υπέδειξε ότι η Κυβέρνησή της αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα στο πλαίσιο της λύσης. Σε άλλο της θέμα γράφει για αποκαλύψεις του Ελληνα ΥΠΕΞ για τις θέσεις μας και ότι δήλωσε στην εφημερίδα “Real News” πως μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά είναι το Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης ξένων στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους θέση, που σύμφωνα με την “Α” είναι και θέση του Προέδρου Αναστασιάδη. Η εφημερίδα γράφει αλλού για τις επαφές των ε/κ κομμάτων με τα τ/κ.

“Ραδιουργίες Εϊντε” είναι ο τίτλος της εφημερίδας “Η Σημερινή” η οποία αναφέρει ότι σοβαρά έκθετος μένει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε καθώς έγγραφα του διεθνούς Οργανισμού αποδεικνύουν ότι ο ίδιος πρότεινε τις τριμερείς στη Γενεύη και όχι η Αθήνα και ο Νίκος Κοτζιάς και ότι ο Κοτζιάς διαμήνυσε “συμβιβασμοί ναι, υποχωρήσεις όχι”. Αλλού, προβάλλει το β` μέρος της δημοσκόπησης της `Σ`, σύμφωνα με την οποία το 41% απαντά `ναι σε μικρό βαθμό` στην ερώτηση εάν υλοποιήθηκαν οι στόχοι της ε/κ πλευράς στη Γενεύη, ενώ ένα 39% απαντά “όχι καθόλου”. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με τίτλο “Προσγείωση στη Λευκωσία”, “Ο Φιλελεύθερος” γράφει ότι χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα οποιοδήποτε σημάδι για συνέχιση της συζήτησης των διεθνών πτυχών του Κυπριακού (ασφάλεια, εγγυήσεις), οι δύο ηγέτες προσγειώνονται για τα καλά στη Λευκωσία, απ` όπου θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους επί των πέντε κεφαλαίων `εσωτερικών θεμάτων` τα οποία συζητούσαν και προηγουμένως (διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία, ΕΕ και εδαφικό). Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων εισέρχεται εκ νέου η κυπριακή οικονομία το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αναφέρει επίσης η εφημερίδα ότι έρχονται νέες καταιγίδες και χιονοπτώσεις από την Πέμπτη.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Οι σχεδιασμοί μετά το Μοντ Πελεράν” γράφει ότι τα επόμενα βήματα μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης και την άσκηση εργασίας από τεχνοκράτες στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο Μοντ Πελεράν, αποφασίζουν την Πέμπτη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην 1η τους συνάντηση μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης. Γράφει ακόμη ότι στους 40 ανήλθαν οι ειδικοί σύμβουλοι στο Προεδρικό, στα γραφεία των Υπουργών και στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και ότι το Προεδρικό επιφυλάσσεται και για νέες προσλήψεις. Αναφέρει ακόμη η εφημερίδα ότι σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή νέων και εφήβων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

ΚΥΠΕ – Αθηνά ΑρσαλίδουΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/01/2017 07:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: