Γερμανία: Πτώση Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις που όμως προηγείται με 12 μονάδες του Σουλτς

A twofold combo picture shows former president of the European Parliament, Martin Schulz (L) in the Social Democrats of Germany (SPD) and German Chancellor Angela Merkel (R) of the Christian Democratic Union (CDU). Schulz and Merkel run for Chancellor in the German federal elections that will take place on 24 September 2017. EPA/FELIPE TRUEBA / STEPHANIE LECOCQ
Ανοδος κατά 3% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων του Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Γερμανίας (CDU/CSU), καταγράφεται στη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου dimap, η οποία διεξήχθη για λογαρισμό του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Εάν γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή εκλογές οι ερωτηθέντες θα ψήφιζαν Χριστιανοδημοκράτες σε ποσοστό 35%, Σοσιαλδημοκράτες κατά 23%.

Τρίτο κόμμα παραμένει με 14% το λαϊκιστικό-ξενοφοβικό-αντιευρωπαϊκό Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), παρά τη μείωση του ποσοστού του κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Οι Πράσινοι (Die Gruenen) παραμένουν σταθεροί και θα ελάμβαναν 9%.

Ακολουθούν το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 8%, το οποίο καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1% και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) με 6%, το οποίο έχει άνοδο 1%).

Οι δημοσκόποι αποδίδουν την άνοδο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) κατά 3 μονάδες στην επιλογή του Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιου καγκελάριου.

Σύμφωνα μάλιστα με την δημοσκόπηση του ARD, την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος το Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου θα ελάμβανε το ίδιο ποσοστό με την νυν καγακελάριο Μέρκελ (41%), εάν εξελέγετο καγκελάριος άμεσα από λαό.

Τέλος, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι νωρίς να αξιολογηθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 36% θεωρεί πως μπορεί να τον αξιολογήσει. Από τους τελευταίους, το 87% θεωρεί ότι δεν θα είναι για το καλό της Γερμανίας, ενώ μόνο το 5% έχει αντίθετη άποψη. Το 8% των ψηφοφόρων θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ ως μη έχοντα τα απαραίτητα προσόντα, ενώ μόνο το 15% θεωρεί ότι τα διαθέτει.

27/01/2017 12:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal