Δεν θα είναι έκπληξη αν ο Ερντογάν πάρει πάνω από 60% στο δημοψήφισμα για σουλτάνος…




Δεν θα είναι έκπληξη εάν στο δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα βγει ‘ναι’ με πάνω από 60% σύμφωνα με τον εκλογολόγο πρόεδρο της εταιρίας ερευνών A&G Αντιλ Γκιουρ ο οποίος ήταν ο μόνος που προέβλεψε το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Η εκτίμηση του Αντίλ Γκιουρ είναι πως σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει τη στήριξη του 61% του λαού ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του ακροδεξιού ΜΗΡ που στηρίζουν το προεδρικό σύστημα ανέρχονται στο 65%. “Αν γίνει μια καλή προεκλογική εκστρατεία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να φτάσει το 60%, ενώ δεν θα είναι έκπληξη για μένα εάν ξεπεράσει το 60%”, είπε ο Αντίλ Γκιουρ.

Ο γνωστός εκλογολόγος ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία και τα κόμματα ΑΚΡ και ΜΗΡ θα υποστηρίξουν ότι το προεδρικό σύστημα θα φέρει σταθερότητα στην Τουρκία και θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν τους εξωτερικούς κινδύνους που διέρχεται η Τουρκία και την ανάγκη για μηχανισμούς γρήγορων αποφάσεων. Η αντιπολίτευση από την άλλη θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν πρόκειται για αλλαγή συστήματος αλλά καθεστώτος.

Πάντως πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι το σύνθημα του ΑΚΡ για το δημοψήφισμα θα είναι “Αγαπώ την Τουρκία, λέω ‘ναι’ στο προεδρικό σύστημα”.

Το δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου. Οι τροποποιήσεις του συντάγματος αφού εγκριθούν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας θα δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας και σε 60 μέρες θα γίνει το δημοψήφισμα.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 23/01/2017 16:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: