Τα …πήρε και έφυγε η Ντέλια: Χωρίς συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση αναχώρησαν οι δανειστές




Αναχώρησαν χθες από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών μετά από τρεις ημέρες διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά, χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία και με αρκετά θέματα να παραμένουν ανοιχτά ως προς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Μάλιστα, δεν έγινε ούτε η «σύνοψη των συνομιλιών» που συνήθως γίνεται κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας γύρος διαπραγμάτευσης και δεν έγινε γνωστό πότε ακριβώς θα επιστρέψουν για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Οι εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και για καταβολή εφάπαξ μικρής αύξησης στους χαμηλοσυνταξιούχους φαίνεται να είναι τα «βασικά εμπόδια» που τέθηκαν στην ομαλή ολοκλήρωση αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, καθώς η προκαταρκτική άποψη που γνωστοποίησαν οι θεσμοί προς τα κράτη μέλη του ESM το βράδυ της Πέμπτης, είναι ότι τα δύο αυτά μέτρα θέτουν σε κίνδυνο το στόχο του πλεονάσματος για το 2016 αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις προβλέψεις του 2017 και 2018, δεδομένου άλλωστε ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση από ελληνικής πλευράς να παραταθούν τα δύο συγκεκριμένα μέτρα και τις επόμενες χρονιές.

Πηγές προσκείμενες στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας σημείωναν ότι θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως η διαπραγμάτευση, καθώς υπάρχουν αρκετά θέματα «ανοιχτά». Αν και επισήμως το θέμα παραπέμπεται προς επίλυση στο επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου του 2017, δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί πραγματοποίηση έκτακτου EuroWorking Group ακόμη και πριν από τα τέλη του χρόνου.

Ανοιχτά παραμένουν ακόμη το δημοσιονομικό για τα έτη 2017 και 2018, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το θέμα της ενέργειας, το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων κυρίως στις τεχνικές του πτυχές, καθώς και άλλες 27 μικρές και μεγάλες δράσεις, ενώ έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις στην πορεία σύστασης και λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: