Συλλούρης: Δύσκολος ο αγώνας για μια δίκαιη λύση αλλά πρέπει να τον φέρουμε εις πέρας




Ο αγώνας για να υπάρξει μία δίκαιη λύση που να οδηγήσει σε μια Κύπρο ελεύθερη όπου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, είναι δύσκολος αλλά πρέπει να το φέρουμε σε πέρας, για τη δικαίωση του λαού μας, και όλων των παθόντων της τουρκικής εισβολής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Στην ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των αγνοουμένων και πεσόντων της κοινότητας Αφάνειας, ανέφερε ότι η η προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης θα συνεχιστεί.

«Προσπάθειά μας είναι να φτάσουμε σε μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μιας λύσης που θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, καθώς και τη λειτουργία της, ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία μόνο διεθνή προσωπικότητα».

Εξέφρασε παράλληλα την αμέριστη συμπάθεια του Κοινοβουλίου και τη στήριξή του προς τις οικογένειές των αγνοουμένων και των πεσόντων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ο φόρος αίματος που πλήρωσε το κατεχόμενο χωριό Αφάνεια την περίοδο της τουρκικής εισβολής ήταν ιδιαίτερα βαρύς, αφού ένα μικρό χωριό μετρά δεκαεπτά αγνοούμενους και πεσόντες.

« Γι’ αυτό, θέλω να εκφράσω την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου προς όλους τους ήρωές της, τους αγνοούμενους της και σε όλους όσοι έπεσαν μαχόμενοι για τα ιδανικά της πατρίδας, την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Η φλόγα του πατριωτισμού οδήγησε τους ήρωες αυτούς να προσφέρουν την ίδια τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία», ανέφερε.

Συνεχάρη ιδιαίτερα τα οργανωμένα σύνολα του κατεχόμενου χωριού Αφάνειας Αμμοχώστου και συγκεκριμένα το Προσφυγικό Σωματείο «Αφάνεια», την Κοινοτική Αρχή Αφάνειας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Αρτεμίου και Αγίων Πάντων για την εκδήλωση αυτή και την ανέγερση του εν λόγω μνημείου.

«Αυτές οι εκδηλώσεις συμβάλλουν στο να διατηρήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τους αγώνες των ηρώων μας, να ενδυναμώσουμε την εθνική μας συνείδηση, έχοντας τους ως πρότυπα. Παράλληλα, η θυσία των ηρώων αυτών ξυπνά τις ιστορικές ευθύνες που έχουμε όλοι μας προς την πατρίδα μας», είπε.

Επεσήμανε παράλληλα ότι το μνημείο αυτό αποτίνει ένα ελάχιστο φόρο τιμής προς τους ήρωες της κοινότητας Αφάνειας, που τίμησαν με τη θυσία τους την πατρίδα και το έθνος.

«Οι ήρωες αυτοί που με τη θυσία τους ανέβασαν την εθνική μας αξιοπρέπεια, έχουν συμπεριληφθεί στο πάνθεο των αθανάτων. Και γι’ αυτό όλοι εμείς οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές της θυσίας τους, έχοντας ευθύνη και χρέος προς την πατρίδα να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς συρματοπλέγματα, επανενωμένη και δημοκρατική», είπε.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: