Ο Νίκος Κοτζιας σπεύδει στον ΟΗΕ για να συζητήσει το κυπριακό με τον νέο Γ.Γ.




Του Κώστα Βενιζέλου

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, στις 6 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Τρεις ημέρες πριν από τη νέα φάση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, στη Γενεύη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το Κυπριακό κι αυτός είναι, όπως πληροφορούμαστε, ο λόγος της εκεί μετάβασή του. Ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι από τους πρώτους υπουργούς Εξωτερικών, που θα έχει συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή, η συνάντηση Γκουτέρες και Κοτζιά, έχει ικανοποιήσει τη Λευκωσία, που θεωρεί άκρως χρήσιμο να έχει ο νέος Γ.Γ. μια πρώτη ολοκληρωμένη ενημέρωση για το Κυπριακό από την ελληνική πλευρά. Σημειώνεται συναφώς πως σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Ελλάδος και Τουρκίας σε επίπεδο τεχνοκρατών, για να συζητήσουν το κρίσιμο κεφάλαιο της Ασφάλειας.

Οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών, πλαισιωμένοι από τις ομάδες τους θα συναντηθούν σήμερα στην Άγκυρα. Πέραν από τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν παράλληλα θα προετοιμάσουν και τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος της Αθήνας είναι η συνάντηση υψηλού επιπέδου να γίνει πριν την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης ενώ η Άγκυρα μάλλον μεθοδεύει αυτή να γίνει στη Γενεύη.

Η Αθήνα, πάντως, ετοιμάζεται σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο για τη Διάσκεψη της Γενεύης, έχοντας επιστρατεύσει ειδικούς ενώ πραγματοποιούνται και επαφές με τρίτες χώρες, για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις. Σήμερα, όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συσκεφθεί την διαπραγματευτική ομάδα, στα πλαίσια της προετοιμασίας της ε/κ πλευράς ενόψει της Γενεύης.

Σημειώνεται συναφώς πως της επίσκεψης Κοτζιά στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, θα προηγηθεί μετάβαση στην Αθήνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του θα βρίσκονται στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, για να συζητήσουν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενόψει της νέας φάσης των συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, από την 9η Ιανουαρίου μέχρι την 12η του ίδιου μήνα.

Στην τελευταία ημέρα, όπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη, με τη συμμετοχή των δυο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανία. Στον «ευρύτερο περιβάλλον» της Διάσκεψης για την Κύπρο, θα βρίσκονται πολλές άλλες χώρες όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να αποτελούν, όμως, συμβαλλόμενα μέρη.

Σημαντικό για τη Λευκωσία είναι η διασφάλιση της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει ενώπιον της γνωματεύσεις στη βάση των οποίων θα κινηθεί ενόψει Γενεύης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη διαβιβάσει στη Λευκωσία δυο σχετικές γνωματεύσεις, οι οποίες κρίνονται ως πολύ χρήσιμες καθώς εντοπίζουν τα προβλήματα αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν και διεξόδους, λύσεις. Η Λευκωσία έχει ζητήσει από τέσσερις ξένους ειδικούς γνωματεύσεις για το θέμα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ στο αρχείο του Κυπριακού υπάρχουν κι άλλες, από προηγούμενες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη, στην Αθήνα θα βρίσκεται και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: