Με ανοικτά μέτωπα στη Γενεύη: Οι Τούρκοι παίζουν ύπουλα παιγνίδια στον Αναστασιάδη




Του Κώστα Βενιζέλου

Τις δυσκολίες που προκύπτουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το γεγονός ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών δεν προχωρούν με τους απαιτούμενους ρυθμούς, ήγειρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών, Έσπεν Μπαρθ ΄Αιντα.

Είναι προφανές από την μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων που διεξάγονται ενόψει της Γενεύης πως πρόθεση της τουρκικής πλευράς είναι να αφήσει όσα περισσότερα θέματα ανοικτά ώστε να διευρύνει τα θέματα που θα βρίσκονται ενώπιον των εμπλεκόμενων στην τελική φάση, για το τελικό πάρε- δώσε. Μια τέτοια προσπάθεια βρίσκει την ε/κ πλευρά να διαφωνεί και το έχει θέσει στα Ηνωμένα Έθνη. Το θέμα, βέβαια, είναι πως για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει να υπάρξει τέτοια πρόοδος στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία, ώστε οι εκκρεμότητες να είναι περιορισμένες.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ενόψει της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τους επισκέφθηκε χθες χωριστά. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, που ενδέχεται να επισκεφθεί Αθήνα και Άγκυρα πριν τις συναντήσεις στη Γενεύη, επανέλαβε πως η σύνθεση της Διάσκεψης έχει καθοριστεί στη δήλωση της 1ης Δεκεμβρίου. «Αυτοί που ξέρουμε ότι θα είναι εκεί είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ», είπε. Επί του θέματος τούτου, έντονος ήταν χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Είπε ότι «το θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκαθαρισμένο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος σε μια διεθνή συνθήκη που θα συζητηθεί στη Γενεύη και δεν μπορεί να είναι απούσα.

Ο τρόπος που θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κάτι το οποίο μελετούμε, το πώς διασφαλίζεται καλύτερα η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα θέμα το οποίο είναι εκτός συζήτησης, έχει τελειώσει». Περαιτέρω, το μήνυμα της Λευκωσίας ενόψει της Γενεύης είναι πως αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν τη συνάντηση στη Γενεύη μέσα από τη σκοπιά του να καταλήξουμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει λόγος μη παρουσίας είτε της ΕΕ είτε των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αισιόδοξος ο Άιντα
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε δηλώσεις του χθες και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον είναι εφικτή η λύση εντός του 2017, απάντησε καταφατικά, Είπε περαιτέρω ότι η σκέψη είναι ότι πρώτα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Κυπρίων και μετά μια διεθνής διάσκεψη. Όταν θα υπάρξει μια συνολική διευθέτηση, είπε, πρέπει να οργανώσουμε την εφαρμογή της και τα δημοψηφίσματα. Η τελική απόφαση, συνέχισε, θα ληφθεί από τους Κύπριους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακινζί πέραν από τη σημερινή συνάντηση έχουν προγραμματίσει ακόμη μια στις 4 Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται πως θα υπάρξουν κι άλλες πριν τη μετάβαση στη Γενεύη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: