Η μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα και η Θρονική Εορτή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο




Του Αριστείδη  Βικέτου

«Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, πορευόμενη ανά τους αιώνες και βαδίζουσα επί τα ίχνη του Ιδρυτού και Προστάτου Aυτής Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, έχει μίαν και μόνην φιλοδοξίαν: Να δίδει την αποστολικήν αυτής μαρτυρία δια της εν Χριστώ ζωής, βοιυμένης δια της λειτουργικής και μυστηριακής ζωής εν τη Εκκλησία, και των έργων της πίστεως και της αγάπης, εις τον κοπιώντα και πεφορτισμένον σημερινόν άνθρωπον».

Αυτά υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του χθες βράδυ στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν
του Διπλωματικού Σώματος και πολλών επισήμων της  κοινωνίας της Κωνσταντινούπολης.

Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι ο φετινός εορτασμός της Θρονικής Εορτής τελείται στον χαρμόσυνο απόηχο της προ ολίγων μηνών πραγματοποιηθείσας στην Κρήτη Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης είπε ότι δοξάζει τον Τριαδικό Θεό διότι ενίσχυσε το έργο της Συνόδου και έδωσε (αυτή) τη μαρτυρία της ενότητας της Αγίας Εκκλησίας σε ένα κόσμο, που σπαράσσεται από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Επίσης επεσήμανε ότι ο σημερινός κόσμος συγκλονίζεται από τρομοκρατικές ενέργειες και αγνοείται η έννοια της αληθινής αγάπης προς τον  συνάνθρωπο, την οποία  αποκάλυψε ο Χριστός. Αυτή την αγάπη, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταδίδει η Ορθόδοξος Εκκλησία προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως με τον
λόγο και το παράδειγμά της.

Το πρωί τελέσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου πανηγυρική πατριαρχική και συνοδική θεία λειτουργία. Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Προικοννήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου (Εκκλησία Κύπρου) Βασίλειος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Σασίμων Γεννάδιος, Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Πέτρας Γεράσιμος και Καρπενησίου (Εκκλησία Ελλάδος) Γεώργιος. Στη θεία λειτουργία ήταν παρούσα επίσημη αντιπροσωπία της Εκκλησίας Ρώμης υπό τον Καρδινάλιο Kurt Koch. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη αντιπροσωπεία του Βατικανού και αναφέρθηκε στις κοινές απόψεις και δράσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο για την παγκόσμια κρίση και τα σύγχρονα προβλήματα των λαών. Απάντησε ο Καρδινάλιος Kurt Koch, ο οποίος κόμισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη συγχαρητήριο μήνυμα του Πάπα.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών , Ιωάννης Αμανατίδης, σε δήλωση του σημείωσε ότι η γιορτή του Αγίου Ανδρέα συμπίπτει με τα 25 χρόνια παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχου στο τιμόνι της Ορθοδοξίας. Είναι μια ευκαιρία, ανέφερε, να αναλογιστούμε αυτή την μακρά πορεία και να αντλήσουμε διδάγματα, ειδικά σε μια εποχή που ο ανθρωπισμός και ο πλουραλισμός απειλούνται.

“Στηρίζουμε το Οικουμενικό  Πατριαρχείο  Κωνσταντινουπόλεως,  ως θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο παγκοσμίου κύρους και ακτινοβολίας. Η μακραίωνη προσφορά του ξεπερνά τα εθνικά και γλωσσικά σύνορα και στηρίζει αξίες πανανθρώπινες και αναλλοίωτες στο πέρασμα των αιώνων», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Φωτογραφία ΑΡ. ΒΙΚΕΤΟΣ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Φωτογραφία ΑΡ. ΒΙΚΕΤΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: