Η διάσκεψη στη Γενεύη δεν είναι σύνοδος του ΟΗΕ: Δεν εξασφαλίστηκε η συμμετοχή της Κ.Δ.




Του Πανίκου Παναγιώτου*

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και επικαλούμενες τη συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί της 1ης Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει καμία «δεσμευτική αναφορά» για τη συμμετοχή άλλων μερών στην πενταμερή διάσκεψη και επαφίεται στους «δύο ηγέτες» να κρίνουν αν υπάρχουν «ανάγκες και στόχοι» για να λάβουν μέρος κι άλλα μέρη (ΕΕ και πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ).

Η διάσκεψη στη Γενεύη δεν διοργανώνεται από τον ΟΗΕ, αλλά ο διεθνής οργανισμός προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και εκείνο που πράττει είναι να ενθαρρύνει και να προτρέπει τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η συνάντηση στη Γενεύη λοιπόν, όπως σημειώνεται, δεν είναι διεθνής σύνοδος για το Κυπριακό που διοργανώνεται από τον ΟΗΕ, όπως έχει συμβεί με άλλα περιφερειακά ή διεθνή ζητήματα που ο διεθνής οργανισμός είχε την ευθύνη της διαδικασίας και της συμμετοχής.

Άρα, εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα μπορούσε να απευθύνει προσκλήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όποια μέρη το επιθυμούν θα μπορούσαν να παραστούν στη Γενεύη ως παρατηρητές για να έχουν υποβοηθητικό ρόλο.

Επιπλέον, με βάση τη συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη. Βέβαια, η κάθε πλευρά θα δίνει τη δική της ερμηνεία. Άλλωστε, τα έως τώρα «συμφωνηθέντα» είναι γεμάτα ασάφειες και διπλές ερμηνείες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα υποστηρίζει ότι συμμετέχει και ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Τούρκοι θα επιμένουν στη διαχρονική θέση τους για «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυριζόμενοι ότι ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει μέρος ως ισότιμος του κ. Ακιντζί. Δηλαδή: «δυο ηγέτες, δυο πολιτείες-κράτη».

Ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να λάβει θέση σ’ αυτό το ζήτημα, γιατί δεν πρόκειται για διεθνή διάσκεψη, όπως ήταν κάποτε ο στρατηγικός στόχος της Λευκωσίας.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναίρεσε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει για την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς-διεθνούς διάσκεψης. Εκ των υστέρων, προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και να παρουσιάσει μια τελείως λανθασμένη εικόνα.

Στο μεταξύ, επειδή τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο, παραμένουν αδιευκρίνιστες οι προθέσεις του νέου Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου. Επίσης, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης και αν η επόμενη έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα φέρει τη δική του υπογραφή. Ο Μπαν Κι Μουν στην τελευταία αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό.

Η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα δοθεί στο ΣΑ έως τις 6 Ιανουαρίου. Η έκθεση για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. θα είναι προφορική από τον κ. Άιντα, ο οποίος θα ενημερώσει τα μέλη του ΣΑ μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία, στις 23 Ιανουαρίου. Βέβαια, δεν αποκλείεται ανάλογα με το τι θα συμβεί τελικά στη Γενεύη, ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναγκαστεί στη συνέχεια να καταθέσει γραπτώς τις απόψεις του για το Κυπριακό.

Βετεράνος διπλωμάτης, σχολιάζοντας τις όλες εξελίξεις, σημείωσε ενδεικτικά:

Ο μόνιμος τουρκικός στόχος ήταν να γίνει πενταμερής διάσκεψη. Για πρώτη φορά συμφωνήσαμε.

Ο μόνιμος τουρκικός στόχος ήταν να πάμε σε μια πενταμερή με όλα τα κεφάλαια ανοικτά για μια συνολική διαδικασία πάρε-δώσε μέσα από τους τουρκικούς εκβιασμούς και τις πιέσεις των τρίτων. Εκεί οδηγούμαστε.

Καταλήγοντας, ο ίδιος διπλωμάτης διερωτάται:

Εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναφερθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία ως συμμετέχον μέρος στη διάσκεψη και εάν δεν λάβουν μέρος η ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς θα παραστεί;

  • Ο Πανίκος Παναγιώτου είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Φιλελεύθερος στον ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: