Η αξιολόγηση Αναστασιάδη στο Τρόοδος επιβεβαιώνει διαφορές και εκκρεμότητες με Τούρκους




Διαφωνίες υπάρχουν σε όλα τα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Τούτο επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη με τη διαπραγματευτική ομάδα, που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, για να αξιολογηθεί η πορεία της διαδικασίας ενόψει Γενεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνεται πως από τις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο διαπραγματευτών δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος καθώς η τουρκική πλευρά θέλει να μεταφέρει όλες τις διαφορές στη Γενεύη, όταν στις 9 Ιανουαρίου θα μετακομίσει εκεί η διαδικασία.

Όπως συναφώς σημειώνεται υπάρχουν διαφωνίες σε όλα τα κεφάλαια, όπως η Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Οικονομία και Ε.Ε. ενώ Εδαφικό και Ασφάλεια έχουν παραπεμφθεί για συζήτηση στη Γενεύη. Θεωρείται δε απίθανο, με βάση την αξιολόγηση που γίνεται, να επιτευχθεί συμφωνία στη Γενεύη και να κλείσουν όλα τα κεφάλαια.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της Γενεύης. Έγινε αναφορά στις γνωματεύσεις που έχουν ετοιμαστεί από ελλαδικής πλευράς ενώ η Λευκωσία αναμένει ακόμη μια από ξένο εμπειρογνώμονα. Το θέμα αυτό θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει αύριο Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στην Αθήνα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο θέμα της Ασφάλειας. Σημειώνεται συναφώς πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς θα έχει, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φιλελεύθερος», στις 6 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες δηλαδή πριν τη Γενεύη, συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη.

Η μετάβαση του κ. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη συνδέεται με τα θέματα της Διάσκεψης της Γενεύης, που θα συγκληθεί με βάση τη Συμφωνία του Δείπνου, στις 12 Ιανουαρίου. Χθες, πάντως, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η πρώτη συνάντηση Ελλάδος και Τουρκίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας. Η τουρκική πλευρά έχει υιοθετήσει τακτική κωλυσιεργίας, που προφανώς συνδέεται με την επιδίωξη του καθεστώτος Ερντογάν να μεταφέρει το θέμα στη Γενεύη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: