Το Συμβούλιο της Ευρώπης επιθυμεί να εμπλέξει η Τουρκία για βίζα γράφει η De Standaard




Λύση για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με το τελεσίγραφο της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό και την άρνηση της ΕΕ να ενδώσει στις τουρκικές πιέσεις για άρση της βίζας προτείνει – σύμφωνα με την De Standaard – ο Τούρκος διπλωμάτης Feyza Barutçu που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Eιδικότερα ότι σε δηλώσεις του προς ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων πριν από δέκα μέρες ο Τούρκος διπλωμάτης υιοθέτησε μια «εποικοδομητική» στάση που έρχεται σε αντίθεση με την «σκληρή γλώσσα» του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Cavusoglu .

«Θα μπορούσαμε να δώσουμε χρόνο σε ειδικούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης να επεξεργαστούν μια εφαρμόσιμη λύση», ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης. «Εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα, η συμφωνία για το προσφυγικό τίθεται εν αμφιβόλω γιατί θα είναι πολύ δύσκολο για την τουρκική κυβέρνηση να τροποποιήσει την νομοθεσία της και με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε. Επισημαίνεται πάντως ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον ο διπλωμάτης εκφράζει προσωπικές απόψεις ή μιλά εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα πάντως εκτιμά ότι ακόμα κι αν η τουρκική κυβέρνηση προχωρούσε αύριο το πρωί σε αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΕ να απελευθερώσει την βίζα λαμβανομένων υπόψη των εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται προ των πυλών σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και για τον λόγο αυτό τιτλοφορεί το δημοσίευμα «Το αδύνατο τελεσίγραφο της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν φτάσει στο ναδίρ, εκτιμά ο EUObserver , με συγκεκριμένες αναφορές στο νέο πογκρόμ συλλήψεων αντιφρονούντων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες. Λάδι στην φωτιά ρίχνουν και τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν να επαναφέρει την θανατική ποινή. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στις απειλές της Τουρκίας ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Το όλο κλίμα έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει ο EUObserver και παραθέτει αναλυτικά τις αντιδράσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini, του γερμανού ΥΠΕΞ Frank-Walter Steinmeier και του ηγέτη των Γερμανών Πρασίνων Cem Ozdemir.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι οι εκκαθαρίσεις σε βάρος των γκιουλενικών έχουν επεκταθεί και στην επιχειρηματική κοινότητα μέσω συλλήψεων τραπεζικών στελεχών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων εταιρειών που κατηγορούνται για στενές σχέσεις με το κίνημα του Gulen. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές που εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: