Στο παιχνίδι οι εγγυήτριες: Αρχίζει διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για το Κυπριακό




Του Κώστα Βενιζέλου

Μετά το Μοντ Πελεράν και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία στο Εδαφικό, Ελλάδα και Τουρκία θα αρχίσουν συζητήσεις για θέματα Ασφάλειας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», οι δύο κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το κεφάλαιο αυτό πριν από τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Μια πρώτη προσπάθεια να υπάρξει συζήτηση πριν τις πρόσφατες συνομιλίες του Μοντ Πελεράν, δεν έγινε, καθώς η τουρκική πλευρά ακύρωσε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 10 Νοεμβρίου στην Αττάλεια. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε τη ματαίωση της συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά, καθώς η Άγκυρα ήθελε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα που θα προέκυπταν από τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν.

Με τις επαφές που θα αρχίσουν μεταξύ των δύο χωρών, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα συζητηθεί κυρίως το θέμα των εγγυήσεων, όπου υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Η Αθήνα, όπως και δημοσίως αναφέρθηκε, θα συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη μόνο για την κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί πως μπορεί να συζητήσει διαφοροποίηση του συστήματος εγγυήσεων του 1960, ωστόσο, δεν αποδέχεται κατάργησή του. Υπήρξαν από τουρκικής πλευράς διάφορες ιδέες που αφορούν το κεφάλαιο της Ασφάλειας, όπως η δημιουργία στρατιωτικής βάσης για συγκέντρωση των δυνάμεων της και την άσκηση εγγυήσεων μόνο στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

Την ίδια ώρα δραστηριοποιούνται και οι Βρετανοί. Η σύντομη παρουσία του Βρετανού πρέσβη στην Άγκυρα Richard Moore, στη Λευκωσία και οι επαφές που πραγματοποίησε, δείχνει το ενδιαφέρον και τη βαθμηδόν εμπλοκή του Λονδίνου στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο Κυπριακό. Ο Richard Moore πραγματοποίησε χωριστές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την εκπρόσωπο του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ καθώς και δημοσιογράφους.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε το Βρετανό πρέσβη στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ.Μετά τη συνάντηση ο κ. Κιντ δήλωσε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο Μοντ Πελεράν, ότι «πιστεύω πως υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για να οικοδομήσουμε στην πρόοδο που έγινε την περασμένη εβδομάδα» προσθέτοντας ότι έτσι θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την πολυμερή διάσκεψη. Ερωτηθείς για τη θέση του Λονδίνου σε σχέση με την πολυμερή είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε. Ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει και προσβλέπουμε στους ηγέτες να μας εξηγήσουν πώς επιθυμούν να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο και να είμαστε όσο το δυνατόν μπορούμε πιο θετικοί». Κληθείς να πει αν είναι πιο αισιόδοξος μετά και την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κιντ είπε ότι «από όσα άκουσα πιστεύω πως έχει γίνει αρκετή πρόοδος την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται (οι ηγέτες) σε ένα στάδιο όπου μια έντονη δραστηριότητα θα μπορέσει πραγματικά» να φέρει κάτι καλό.

Κατεχόμενα: Εκδήλωση μετ΄εμποδίων
Η “κυβέρνηση” απαγόρεψε στην πλατφόρμα “Λύση και Ειρήνη” να χρησιμοποιήσει στην απογευματινή της εκδήλωση στη λεωφόρο Ντερέμπογιου στην κατεχόμενη Λευκωσία, σύστημα ήχου και να ανάψουν στο τέλος τη φωτιά της ειρήνης, όπως την ονομάζουν.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση το μέλος της πλατφόρμας και γραμματέας του συνδέσμου Βιολόγων, Χασάν Σαρπτέν ανέφερε ότι ζήτησαν άδεια για να χρησιμοποιήσουν ηχητικό σύστημα για να τραγουδήσουν τραγούδια της ειρήνης και να ανάψουν τη “φωτιά της ειρήνης” στο τέλος της πορείας, αλλά η “επαρχιακή διοίκηση” Λευκωσίας, με εντολή – όπως είπε – του ίδιου του “πρωθυπουργού”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, το απαγόρεψε.

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη φωνή της πλατφόρμας και κανείς δεν μπορεί να σβήσει τη φωτιά για την ειρήνη στην καρδιά των Κυπρίων, σημειώνοντας ότι “τώρα είναι η ώρα της ειρήνης”. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και ήταν μαζική.

Στο Μοντ Πελεράν με ενίσχυση ομάδας

Με ένα ακόμη μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας μεταβαίνει στο Μοντ Πελεράν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται για το Μάριο Ηλιάδη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην πρώτη φάση. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα, 19 Νοεμβρίου, μετά το μεσημέρι για το Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, όπου από την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου θα έχει συνομιλίες με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, για το Εδαφικό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλο, την κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τους κ.κ. Πόλυ Πολυβίου, Κύπρο Χρυσοστομίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Νίκο Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπή, Μάριο Ηλιάδη και Ανδρέα Χατζηράφτη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: