Στην Ελβετία ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα αντιληφθεί πως ρίχνει αυγά στον τοίχο…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το πρόβλημα της Κύπρου εισέρχεται από αύριο σε επικίνδυνες ατραπούς μετά την εκβιαστική μεταφορά των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Η χώρα αυτή είναι συνδεδεμένη με όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ήταν όλες αποτυχημένες -χωρίς βεβαίως να ευθύνεται η… Ελβετία- με αποκορύφωμα την κίνηση επιβολής του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, που ηττήθηκε καταλυτικά με την ψήφο των πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέκυψε στις πιέσεις και αποδέχθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση στο εξωτερικό με την έωλη δικαιολογία ότι η πρόοδος, που ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη, επιτρέπει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε ελβετικό θέρετρο. Οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Εθνών και οι υποστηρικτές τους στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, επεδίωξαν το «μάντρωμα» του κ. Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, για να κάμψουν τις αντιστάσεις του πρώτου, τον οποίο προφανώς θεωρούν αδύναμο κρίκο, λόγω της υποστήριξής του στο «ναι», στο δημοψήφισμα του 2004. Πρέπει να τους διαψεύσει. Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν ανησυχεί καθώς γι’ αυτόν «καθαρίζει» η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση, που την έχει τραυματίσει, θα έλεγα, καταλυτικά.

Τι πρέπει να συμβεί για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διευθέτηση του Κυπριακού; Μα να αποδεχθεί ο Πρόεδρος της Κύπρου τις τουρκικές εγγυήσεις, την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο. Αν τους παραχωρήσει και την εκ περιτροπής προεδρία, τότε θα του στήσουν και άγαλμα. Τόσο… απλό και τόσο… εύκολο, σύμφωνα με τους ξένους, οι οποίοι αντί να απευθυνθούν στον ισλαμιστή Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πέφτουν με το ειδικό βάρος που διαθέτουν ως διεθνείς δυνάμεις στον αδύνατο. Στην Κύπρο και στον Πρόεδρό της, ο οποίος καλείται να αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις. Είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο που επιθυμεί είναι να επιστρέψει στο νησί αφού έχει αποδεχθεί τους όρους του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε μία μέρα στην προεδρία του κυπριακού κράτους.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Κύπρος και ο ελληνικός πληθυσμός της βρίσκονται ενώπιον πραγματικού κινδύνου. Γι’ αυτό δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία, φτάνει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις δράσεις του κ. Ερντογάν. Δεν είναι πράξεις λογικού ανθρώπου. Η λύση η οποία κυοφορείται εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία, η οποία θα ελέγχει όλο το νησί, όχι μόνο τον κατεχόμενο βορρά. Τα παραπάνω δεν είναι «συνθήματα», όπως θα σπεύσουν να ισχυριστούν οι οπαδοί της όποιας λύσης. Είναι η σκληρή πραγματικότητα.Ο κίνδυνος να απολέσουμε το νησί είναι ορατός, βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας. Και δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, και τα χάλια των Ελλήνων πολιτικών, δεν προσφέρουν ίχνος αισιοδοξίας…

Τι πρέπει να συμβεί για να απομονωθεί κάθε προσπάθεια πίεσης του Προέδρου της Κύπρου, συνδυασμένη με εκβιασμούς. Από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη εξαρτάται. Δεν πρέπει να υποκύψει. Και πρέπει να ξεκινήσει να λέει την αλήθεια και να αντιμετωπίζει τις αναλήθειες του κατοχικού ηγέτη και τις παρεμβάσεις του στα ίσια. Πρέπει να τον διορθώνει, διότι οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στον λαό, ειδικά στο σημείο που επιβεβαιώνεται για τη διαδικασία. Ό,τι έχει ισχυριστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει συμβεί και οι πολίτες του κράτους είναι δικαιολογημένα θορυβημένοι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πάει στην Ελβετία με τις ευχές όλων μας, διότι η αποστολή του είναι εθνική. Συνοδεύεται από ικανούς επαγγελματίες, αν και μερικοί έχουν εκτεθεί με την υποστήριξή τους στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Διακρίνονται από ηττοπάθεια και αισθάνομαι πως 1-2 εξ αυτών κυριαρχούνται από εκδικητικές διαθέσεις. Είναι οπαδοί της «όποιας λύσης» και αυτή η εμμονή τους καθιστά επικίνδυνους. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης δείχνει να εμπιστεύεται ικανούς και καθαρούς συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν διάθεση και νιώθουν δυνατοί να αντιμετωπίσουν το συνονθύλευμα  αυτών που συνασπίζονται για να σπείρουν τον φόβο και τις ενοχές στον κ. Αναστασιάδη.

Πιστεύω ότι η συζήτηση του εδαφικού στην Ελβετία θα δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιληφθεί πως ρίχνει αβγά στον τοίχο. Ή πιο απλά είναι σαν να κτυπά το χέρι του στο μαχαίρι.

Η κατοχική δύναμη σπαράσσεται από την οικονομική κρίση που έχει ενσκήψει στη χώρα και ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ. Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έδωσε εντολή για σύλληψη της ηγετικής ομάδας των Κούρδων προκαλώντας εσωτερικές και εξωτερικές αντιδράσεις. Δεν θα του βγει σε καλό… Ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει πως είναι δύσκολη η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει να προσπαθεί. Είναι μάταιος κόπος… Πώς μπορεί να πείσει τον αδιάλλακτο ηγέτη της Τουρκίας να δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σοβαροί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι μία εκ των ελαχίστων χωρών του κόσμου, που τα επόμενα χρόνια θα απολέσει εδάφη. Δεν γνωρίζω εάν θα επαληθευτούν, άλλωστε δεν υπάρχουν πια μετά Χριστόν προφήτες. Όμως συμβαίνουν γεγονότα που ενισχύουν την παραπάνω θεωρία. Ο έγκυρος αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν φαίνεται να πιστεύει ότι η Τουρκία οδηγείται σε εμφύλια σύρραξη. Δεν είναι ο πρώτος που καταθέτει εγγράφως τον ισχυρισμό. Αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία είναι ότι ο συγκεκριμένος αναλυτής θεωρείται σοβαρός και είναι συνομιλητής αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΉΣ ΚΑΙ MIGNATIOU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: