Στοιχεία σοκ! Το 25% των Ελληνίδων έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σύμφωνα με έκθεση




Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σήμερα και δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία από έρευνα που αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα υφίσταται έντονα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση «Βία κατά των γυναικών: Πανευρωπαϊκή έρευνα» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), το 25% των γυναικών στην Ελλάδα δήλωσε πως έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο, ή από άλλο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Ο αντίστοιχος Μέσος Όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) φτάνει το 33%.

Επίσης, από έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία προκύπτει ότι τα περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου στα 5.000 ετησίως αλλά μόνο τα 150 εξ αυτών καταγγέλλονται όπως προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο). Είκοσι πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αντιμετώπισε τον πρώτο μήνα λειτουργίας του το νεοϊδρυθέν ιατροδικαστικό ιατρείο του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας».

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία επισημαίνει ότι ο μοναδικός γιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή στην πιστοποίηση της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής συμπληρώνοντας ότι περίπου στους μισούς νομούς της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: