Σε εξέλιξη οι κρισιμότατες αμερικανικές εκλογές: Προβάδισμα Χίλαρι δείχνουν τα στοιχεία, η ψηφοφορία συνεχίζεται




Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η παρατηρούμενη υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον.

Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AP, η συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 40% των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας. Τέσσερα χρόνια πριν, 46,22 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν συμμετάσχει στην πρώιμη ψηφοφορία, που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ψηφοδελτίων.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στην συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012. Όμως η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας, που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τη Χίλαρι Κλίντον. Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να νικήσει και στην Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα.

Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάντα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012. Ο Τραμπ προηγείται στο Οχάιο και την Αϊόβα, αλλά αυτό δεν του αρκεί , εάν η ψήφος των ισπανόφωνων δώσει στη Χίλαρι Κλίντον τη νίκη σε άλλες πολιτείες.

Το επιτελείο του Τραμπ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να νικήσει χωρίς τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα. Στη Φλόριντα, αριθμός ρεκόρ 6,4 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αν αναμενόμενων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39,9-38,5%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμπα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα.

Αν και η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη, οι ψήφοι των ισπανόφωνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 976.000. Το ένα τρίτο από αυτούς δεν ψήφισαν το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση του Ντάνιελ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αυτό είναι βοηθητικό για την Κλίντον.

Στη Βόρεια Καρολίνα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη πέσει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Τραντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει το 90% της ρεπουμπλικανικής ψήφου στη Βόρεια Καρολίνα.
Η επιστολική ψήφος στο Κολοράντο, δίνει προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους

Οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους Δημοκρατικούς, αναφορικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο Κολοράντο, σχολιάζει το CNN.

Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θετική πολιτική δυναμική στην αναφερόμενη πολιτεία, η δυναμική τους δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της πολιτικής δυναμικής που είχαν το 2012, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν τη νίκη στον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ.

Η ψηφοφορία στο Κολοράντο πραγματοποιείται σχεδόν συνολικά φέτος, μέσω της επιστολικής ψήφου, για πρώτη χρονιά στην ιστορία των αμερικανικών προεκλογικών αναμετρήσεων. Τα ψηφοδέλτια άρχισαν ν’ αποστέλλονται στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τις 17 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρων.

Η ψηφοφορία γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με την κατάθεση της επιστολικής ψήφου σε ένα εκλογικό κέντρο.

Κατά τη χθεσινή ημέρα ψήφισαν 652.380 Ρεπουμπλικάνοι και 645.020 Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων αρχών στο Κολοράντο. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με 7.360 ψήφους, έναντι του προβαδίσματος των περίπου 31.000 ψήφων που είχαν την αντίστοιχη τελευταία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται, βρίσκονται ουσιαστικά πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, στην αναφερόμενη πολιτεία σύμφωνα με το CNN.

Voters wait in line outside a polling location for the 2016 US presidential election before the polls open at the Boston Public Library, in Boston, Massachusetts, USA, 08 November 2016.. EPA/LISA HORNAK
Voters wait in line outside a polling location for the 2016 US presidential election before the polls open at the Boston Public Library, in Boston, Massachusetts, USA, 08 November 2016.. EPA/LISA HORNAK

Θετικές ενδείξεις για την Χίλαρι Κλίντον

Η ψήφος των Ισπανόφωνων μπορεί να δώσει ώθηση στην Κλίντον στις δυτικές πολιτείες. Στη Νεβάντα, περισσότερο από τρία τέταρτα των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται ήδη στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 42% έναντι 36%. Η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με το 2012, όταν ο Ομπάμα κέρδισε την πολιτεία με 6 ποσοστιαίες μονάδες. Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων και των Ασιατών-Αμερικανών είναι αυξημένη κατά διψήφιους αριθμούς, ενώ η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι μειωμένη. Το μερίδιο της λευκής ψήφου έχει μειωθεί από το 77% στο 75%.

Στο Κολοράντο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ισοπαλία στο 35%. Περισσότερο από το 70% των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται στις κάλπες.Την ίδια χρονική στιγμή το 2012, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν το προβάδισμα. Η Κλίντον ανθίσταται σε άλλες πολιτείες που έχει κερδίσει ο Ομπάμα και έχει ως στόχο ο Τραμπ.

Στη Βιρτζίνια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012 και η αύξηση εστιάζεται στις βόρειες κομητείες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει επίσης τα επίπεδα του 2012 στο Ουισκόνσιν, όπου η αύξηση εντοπίζεται στις κομητείες Ντέιν και Μιλγουόκι, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Θετικές ενδείξεις για τον Τραμπ

Ο Τραμπ διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στο Οχάιο και την Αϊόβα. Στην Αϊόβα, οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία, με 41% έναντι 35%. Η απόσταση είναι μικρότερη από ό,τι το 2012. Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στα επίπεδα του 2012, ενώ οι Δημοκρατικοί υπολείπονται. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει την πολιτεία με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στο Οχάιο, τα στοιχεία που διαθέτει το Associated Press από το Catalist δείχνουν ότι η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων εξακολουθεί να υπολείπεται των επιπέδων του 2012. Η ψήφος των μαύρων αντιστοιχεί φέτος στο 9% της συνολικής ψήφου, έναντι του 12% το 2012, ενώ η λευκή ψήφος έχει αυξηθεί.

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012. Στο μερίδιο της συνολικής ψήφου, η συμμετοχή των λευκών έχει αυξηθεί από 63% το 2012, σε 66% και των μαύρων έχει μειωθεί από 36% το 2012, στο 30%.
Πόση ώθηση μπορεί να περιμένει η Κλίντον από τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους

Η αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων ψηφοφόρων ευνοεί τους Δημοκρατικούς σε δύο πολιτείες-κλειδιά.
Στην Αριζόνα, όπου τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψηφοδελτίων βρίσκονται ήδη στις κάλπες, οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 40% έναντι 34%. Η διαφορά αυτή είναι μικρή σε σχέση με το 2012, όταν οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια ψήφοι βρίσκονται ήδη στις κάλπες στο Τέξας, μία άνοδος 32%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Catalist, διαπιστώνεται και εδώ αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.

Γιουχαΐσματα για Τραμπ στο Μανχάταν

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός με γιουχαΐσματα καθώς προσήλθε σήμερα για να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο του Μανχάταν, προπύργιο των Δημοκρατικών όπου το προβάδισμα της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να είναι ευρύ.

Ο δισεκατομμυριούχος έφθασε στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) με μια αυτοκινητοπομπή από λιμουζίνες μπροστά από ένα σχολείο στην 56η οδό, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλές εκατοντάδες δημοσιογράφοι και ψηφοφόροι. Τότε ακριβώς ακούστηκαν συνθήματα όπως «η Νέα Υόρκη σε σιχαίνεται».

Republican presidential candidate Donald Trump waves to reporters after voting at Public School 59 on the eastside in New York, New York, USA, 08 November 2016. EPA/Peter Foley
Republican presidential candidate Donald Trump waves to reporters after voting at Public School 59 on the eastside in New York, New York, USA, 08 November 2016. EPA/Peter Foley

Κάποιοι άλλοι που ήταν παρόντες, κυρίως εργάτες που δούλευαν σε έργα οδοποιίας, άρχισαν να τον χειροκροτούν, ωστόσο η υποδοχή που του επιφύλαξαν δεν ήταν τόσο θορυβώδης.

Φορώντας σκούρο κοστούμι και γραβάτα σε έντονο μπλε χρώμα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον οποίο συνόδευσε η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα και ένα από τα εγγόνια του, αντήλλαξε χειραψίες και αγόρασε ένα γλυκό από ένα παιδί σε έναν υπαίθριο πάγκο προτού ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε ποιον ψήφισε, ο 70χρονος Τραμπ, απάντησε χαμογελώντας: «Δύσκολη η απόφαση…».

Όταν δε τον ρώτησαν εάν θα αναγνωρίσει την ήττα του στην περίπτωση που η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον ανακοινώσει τη νίκη της, εκείνος έδειξε να υπεκφεύγει: «θα δούμε τι θα συμβεί», απάντησε λακωνικά.

Ο μεγιστάνας αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με υποστηρικτές του στο πλαίσιο μιας «βραδιάς για τη νίκη» σε ένα ξενοδοχείο της 6ης Λεωφόρου, σε μικρή απόσταση από τον ουρανοξύστη Τραμπ.

Διχασμό στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές βλέπει η Γερμανία

Η προεκλογική εκστρατεία «δίχασε» τις ΗΠΑ και συνιστά μια «δύσκολη κληρονομιά» για τον 45ο πρόεδρο της Αμερικής, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Εμείς στην Ευρώπη, όπως επίσης πολλοί Αμερικανοί πολίτες, είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η ιδιαίτερη προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε. Αφήνει πίσω της μια δύσκολη κληρονομιά για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την εξουσία στο μέλλον, καθώς δίχασε την χώρα» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας.

«Θα είναι δύσκολο για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών στρατοπέδων, το οποίο έγινε ακόμα βαθύτερο» υπογράμμισε.

Ο Γερμανός υπουργός δεν θέλησε ωστόσο να προβεί σε δηλώσεις σχετικά τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η εκλογική αναμέτρηση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

http://mignatiou.com/2016/11/provlepsi-gia-352-eklektores-stin-klinton-ke-186-ston-trab-apo-los-angeles-times/

http://mignatiou.com/2016/11/i-pio-vromiki-proeklogiki-machi-stin-istoria-ton-ipa-ti-mas-ipe-o-tzortz-stefanopoulos/

http://mignatiou.com/2016/11/ipa-miomenes-i-elpides-ton-dimokratikon-na-kerdisoun-ton-elegcho-tou-kogkresou/

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: