Πρόβα γάμου με την παρουσία του Μπαν κι Μουν: Συζήτηση τεσσάρων κεφαλαίων, αύριο Εδαφικό




Βαδίζοντας οι εμπλεκόμενοι σε λεπτές ισορροπίες, με φόντο τις πολλές διαφωνίες και με το στόχο να βρεθούν διέξοδοι για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, αρχίζει σήμερα Δευτέρα στο ελβετικό θέρετρο, Μοντ Πελεράν, η νέα φάση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Το Εδαφικό αναμένεται να συζητηθεί αύριο ενώ σήμερα στην ατζέντα αναμένεται να είναι τα τέσσερα κεφάλαια (Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Οικονομία και Ε.Ε.).

Την έναρξη της διαδικασίας θα εγκαινιάσει σε ειδική τελετή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος κλήθηκε να προσδώσει κύρος και «επισημότητα» στη νέα προσπάθεια, αν και ο ίδιος αποχωρεί από τη θέση του στο τέλος του 2016. Η πρόταξη των συζητήσεων στα τέσσερα κεφάλαια έγινε σε μια προσπάθεια να κλείσουν κάποιες από τις εκκρεμότητες και γεφυρωθούν διαφορές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ο κατοχικός ηγέτης θα επιχειρήσει, πριν να αρχίσει η συζήτηση του εδαφικού, να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στο θέμα αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόνοια σε συμφωνία για εκ περιτροπής προεδρία.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά συνδέει το Εδαφικό με το θέμα της Ασφάλειας(« Λιγότερο έδαφος έναντι Ασφάλειας»).

Εκ των πραγμάτων οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν θα είναι εφ΄όλης της ύλης, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί θα συζητούσαν μόνο το Εδαφικό. Στόχος των Ηνωμένων Εθνών, όπως και της τουρκικής πλευράς είναι να καθοριστεί με το τέλος της νέας αυτής φάσης, την ερχόμενη Παρασκευή, ημερομηνία για πολυμερής διάσκεψη για τα θέματα της Ασφάλειας, πριν το τέλος του τρέχοντος χρόνου.

Η ομάδα του ΟΗΕ επιχειρεί μέσα από ολοήμερες συζητήσεις και σε «οικογενειακό κλίμα», να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν. Είναι γι’ αυτό που διευθετήθηκε να διαμένουν όλοι στο ίδιο ξενοδοχείο ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για κοινά γεύματα και δείπνα ακόμη και προγεύματα.

http://mignatiou.com/2016/11/entatiki-diapragmatefsi-epi-edafikou-ke-allilendeton-thematon-avrio-sto-mont-peleran/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: