Πρόσκληση από Γιούνκερ-Τουσκ σε Τραμπ: Συγχαρητήρια από Λονδίνο, Ρώμη, γκρίνια Γκάμπριελ




Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυναν από κοινού πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ, τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, για να προσέλθει σε μια συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, μόλις γίνει δυνατόν.

Σε κοινή τους συγχαρητήρια επιστολή προς τον Τραμπ, Γιούνκερ και Τουσκ τον «προσκαλούν να επισκεφθεί την Ευρώπη για μια συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ», διότι είναι «πιο σημαντική από ποτέ η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων».

“Eκφράζουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια στην εκλογή του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχει τις ρίζες της στις κοινές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της πίστης στην οικονομία της αγοράς. Στο πέρασμα των χρόνων, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάστηκαν μαζί για να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία στους πολίτες μας και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσουμε τις διατλαντικές σχέσεις.

Μόνο μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος , οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Ευτυχώς, η στρατηγική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ είναι ευρεία και βαθιά: από τις κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ως τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των απειλών στην ασφάλεια της γειτονίας της Ευρώπης στην ανατολή και στο νότο και ως τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Σyμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου και Εpενδύσεων (TTIP), δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και διαρκείς.

Θα πρέπει να παγιώσουμε τις γέφυρες που έχουμε χτίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Αμερική, της οποίας τα δημοκρατικά ιδεώδη ήταν πάντοτε φάρος ελπίδας για όλο τον κόσμο, θα συνεχίσει να επενδύει στις εταιρικές της σχέσεις με φίλους και συμμάχους.

Για να βοηθήσουν να φέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερεία στους πολίτες μας και σε όλο τον κόσμο. Δράττουμε αυτήν την ευκαιρία και σας καλούμε να επισκεφθείτε την Ευρώπη για μια Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ όσο το δυνατό συντομότερα, η οποία θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε τις σχέσεις μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια”.

Ανυπομονεί να συνεργαστεί με Τραμπ η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Ρώμη: Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις ΗΠΑ

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σχολιάζοντας το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, στο ραδιόφωνο της Rai. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας». «Ο λαός κερδίζει τις ισχυρές εξουσίες με σκορ 3-0», είπε ο Σαλβίνι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του.

Σε υποτιθέμενες εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ψήφου αναφέρθηκε, τέλος, ο Ρενάτο Μπρουνέττα, πρόεδρος των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Forza Italia»: «από σήμερα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει τελειώσει πολιτικά. Μας απομόνωσε στην Ευρώπη, βασιζόμενος στην ισχυρή υποστήριξη μιας αμερικανικής προεδρίας, η οποία, πλέον, δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μπρουνέττα.

Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ αποκάλεσε τον Τραμπ “πρωτοπόρο ενός νέου αυταρχικού κινήματος”

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού.

«Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe.

«Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

Βέμπερ: Ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ

Την ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης τονίζει σε δήλωση του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ σέβεται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και προτίθεται να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, εστιάζοντας παράλληλα στο πώς η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της από μόνη της», δήλωσε ο Μ. Βέμπερ.

Μόσχα: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθούν οι εμπορικές σχέσεις με ΗΠΑ

Η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλγιουκάγεφ σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

09/11/2016 11:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαρία Αρώνη, Χρ. Βασιλάκη, Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης
Βρυξέλλες, Ρώμη, Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: