Eurovision στη σκιά των πολέμων: Διαμαρτυρία… με το γάντι στον πρώτο ημιτελικό του «απολιτίκ» διαγωνισμού ομορφιάς [video]

Former Eurovision participants (L-R) Eleni Foureira, Chanel, and Eric Saade onstage during the first semi-final of the 68th Eurovision Song Contest (ESC) at Malmo Arena, in Malmo, Sweden, 07 May 2024. The ESC has two semi-finals, held on 07 and 09 May, and a grand final on 11 May 2024. EPA/Jessica Gow/TT SWEDEN OUT




Ο πρώτος ημιτελικός του φετινού διαγωνισμού της Eurovision είχε όλα όσα ελπίζαμε να έχει: Εντυπωσιακές παρουσίες, τραγούδια που ξεσήκωσαν το κοινό, φαντασμαγορία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, επιστροφή του Λουξεμβούργου μετά από 3 δεκαετίες αποχής, Ελένη Φουρέιρα σε ακόμη μία εμφάνιση που έκοψε την ανάσα και, κυρίως, την πρόκριση της Κύπρου στον μεγάλο τελικό.

Είχε όμως και λίγη πολιτική. Με το γάντι… καθώς ο διαγωνισμός είναι περιβόητος για τον απολιτίκ του χαρακτήρα και τις προσπάθειές του να αποθαρρύνει οποιαδήποτε πολιτική αναφορά μπορεί να επιθυμίσουν οι διαγωνιζόμενες χώρες. Οι διαγωνιζόμενοι, οι ερμηνευτές και οι οπαδοί απαγορεύεται να επιδεικνύουν σημαίες που δεν αντιπροσωπεύουν τις χώρες που διαγωνίζονται στο διαγωνισμό, ή να επιδεικνύουν ή να κάνουν οποιεσδήποτε πολιτικές χειρονομίες.

Από την αρχή ωστόσο φάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Η Eurovision 2024 ξεκίνησε στο Μάλμε της Σουηδίας με ένα εναρκτήριο νούμερο που αναφέρεται -έστω και έμμεσα- στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω πόλεμος, καθώς και η συμμετοχή του Ισραήλ, έχουν επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό τον διαγωνισμό τραγουδιού.

Ο Σουηδός τραγουδιστής Eric Saade, του οποίου ο πατέρας είναι Παλαιστίνιος ερμήνευσε το τραγούδι της Eurovision του 2011 «Popular» φορώντας ένα κεφιγιέ τυλιγμένο γύρω από τον καρπό του – ένα παλαιστινιακό σύμβολο που χρησιμοποιείται συχνά σε φιλοπαλαιστινιακές και αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις.

Eric Saade, who represented Sweden in 2011, performs his song ‘Popular’ as the opening act during the first semi-final of the 68th Eurovision Song Contest (ESC) at Malmo Arena, in Malmo, Sweden, 07 May 2024. EPA/Jessica Gow/TT SWEDEN OUT

Την περασμένη εβδομάδα, ο Saade εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι η παλαιστινιακή σημαία απαγορεύτηκε. Έστω όμως και με αυτόν τον έμμεσο τρόπου κατάφερε να περάσει το μήνυμά του.

Οι διοργανωτές της Eurovision αντιμετώπισαν μάλλον επικριτικά την κίνηση του τραγουδιστή.

Απαντώντας σε αίτημα σχολιασμού των Times of Israel, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) δήλωσε ότι το σόου είναι ζωντανό και ότι «όλοι οι καλλιτέχνες ενημερώνονται για τους κανόνες του διαγωνισμού».

Η EBU αναφέρει ότι «λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης».

Ο Saade δεν φόρεσε το κεφιγιέ στις πρόβες του για το σόου.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά στη σουηδική πόλη, η οποία αναμένει μια εισροή περίπου 100.000 θαυμαστών της Eurovision, μαζί με δεκάδες χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές. Το Ισραήλ συμμετέχει στη Eurovision και προγραμματίζονται διαδηλώσεις την Πέμπτη και το Σάββατο ενάντια στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει αφήσει σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιους νεκρούς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του για μια «απτή ανησυχία» ότι οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να γίνουν στόχος επίθεσης στο Μάλμε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Οι διοργανωτές είπαν στο Ισραήλ να αλλάξει τους στίχους της συμμετοχής του, με τον αρχικό τίτλο «October Rain» σε προφανή αναφορά στη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πυροδότησε τον πόλεμο. Το τραγούδι μετονομάστηκε σε “Hurricane” και ο Ισραηλινός τραγουδιστής Eden Golan επετράπη να παραμείνει στον διαγωνισμό.

Μένει να δούμε πότε θα επιστρέψει και η Ρωσία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Με πληροφορίες από AP

Στον τελικό της Eurovision προκρίθηκε η Κύπρος με τη Σίλια Καψή: Ποιες είναι οι δέκα χώρες που πήραν το εισιτήριο, την Πέμπτη η σειρά της Ελλάδας με τη Μαρίνα Σάττι [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: