Πώς θα πείσετε τον Ερντογάν να θέσει τέλος στην κατοχή της Κύπρου, Πρόεδρε Ομπάμα;




Ο συνάδελφός μας Μιχάλης Ιγνατίου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου, πολύ εύστοχα ρώτησε τον Μπαράκ Ομπάμα: «Πώς θα μπορούσατε να πείσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας να θέσει τέλος στην κατοχή της Κύπρου;»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε τελείως την κατοχή και ανέφερε ότι «πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων. Μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Υπάρχουν δύο ηγέτες ειλικρινά προσηλωμένοι στην εξεύρεση συμβιβαστικής και βιώσιμης λύσης, ώστε να επωφεληθούν και οι δύο λαοί», όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε μια λύση που να εξασφαλίζει ισοτιμία».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα μάλλον βασίστηκε στα όσα του είπε ο Αντιπρόεδρός του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος με τη σιωπηλή αποδοχή της Λευκωσίας αντιμετωπίζει ισότιμα, για όλα τα θέματα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη. Επομένως, αφού πλέον ισότιμα αντιμετωπίζεται η νόμιμη ΚΔ και το παράνομο ψευδοκράτος, δεν πρέπει καθόλου να μας ξαφνιάζουν οι συγκεκριμένες αναφορές του Ομπάμα μέσα στην ελληνική πρωτεύουσα, γιατί απλούστατα το ένα φέρνει το άλλο.

Και όπως είπε ο Ομπάμα, θα υπάρξει συμφωνία όταν «συναντηθεί η σκέψη των δύο ηγετών» και όχι όταν αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Ευτυχώς που ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνέχεια με έμφαση ότι «το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, είναι ένα διεθνές πρόβλημα, παράνομης εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου».

Το ίδιο έπραξε στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ηγέτη και ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι «το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Επίσης, η ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στις προϋποθέσεις για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης με βάση το έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την ασφάλεια. Γι’ αυτό, κάποιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- εμφανίζονται ενοχλημένοι με τη στάση της Αθηνάς, γιατί αν παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της όσον αφορά το θέμα της πολυμερούς και των εγγυήσεων, ενδέχεται να τους χαλάσει τα σχέδια για συμφωνία μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: