Πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία ζητά Φλαμανδή πρώην υπουργός




Ανοιχτή επίθεση στην Τουρκία εξαπολύουν οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι σύμφωνα με την De Morgen, ζητώντας το ‘πάγωμα’ των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία.

Ειδικότερα η πρώην υπουργός Ενέργειας της φλαμανδικής κυβέρνησης Annemie Turtelboom υποστηρίζει ότι «αντί να προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις με τα χρήματα που λαμβάνουν από την ΕΕ, οι Τούρκοι τα χρησιμοποιούν για να χρηματοδοτήσουν τις αυταρχικές φιλοδοξίες του Ερντογάν», θέτοντας με τον τρόπο αυτό επί τάπητος το θέμα της συνέχισης της ευρωπαϊκής στήριξης προς μια υποψήφια χώρα όπως η Τουρκία.

Σε δηλώσεις της η A. Turtelboom φτάνει στο σημείο να προτείνει ακόμα και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με το σκεπτικό ότι η χώρα, αντί να εκδημοκρατίζεται, οδεύει προς ένα αυταρχικό καθεστώς.

«Υπό τις συνθήκες αυτές», προσθέτει, «η ΕΕ εκπέμπει ένα λανθασμένο μήνυμα εάν αφήσει την πόρτα της ένταξης ανοιχτή». Επισημαίνεται πάντως ότι η A. Turtelboom αφήνει ένα ‘παραθυράκι’ ανοιχτό για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «σε περίπτωση που η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία επιστρέψουν σε θετική τροχιά».

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: