Ο ευτελισμός της Προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, η Χίλαρι και ο Τραμπ: Γιατί κ. Ομπάμα;




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Ποτέ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, της μεγαλύτερης Δημοκρατίας του κόσμου, ο θεσμός της Προεδρίας δεν έχει υποστεί μεγαλύτερο ευτελισμό από αυτόν που υφίσταται τις τελευταίες και εβδομάδες και ημέρες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή του επόμενου Προέδρου.

Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί παρά πολλά, και τα περισσότερα είναι σωστά, για το χαμηλό επίπεδο των δυο υποψηφίων για την προεδρία, και τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην αμερικανική κοινωνία και στο κύρος των ΗΠΑ, σε παγκόσμια κλίμακα, αυτή η πραγματικά αιματηρή προεκλογική εκστρατεία. Το γεγονός αυτό έχει γίνει κατανοητό πλέον από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη.

Εκείνο όμως που δεν έχει γίνει, δυστυχώς, αντιληπτό, είναι η τρομερή ζημιά και ο ευτελισμός που έχει υποστεί ο θεσμός του Προέδρου των ΗΠΑ, από το σημερινό κάτοχο της θέσης, Μπαράκ Ομπάμα.

Σε προχθεσινή προεκλογική ομιλία του για την εκλεκτή του και υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, στη Βόρεια Καρολίνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στους ακροατές του αλλά, λόγω θέσης, σε όλο τον πλανήτη, ανέφερε τα εξής.

« Η τύχη της Δημοκρατίας στέκεται στους ώμους σας. Η Τύχη του κόσμου ταλαντεύεται και εσείς, Βόρεια Καρολίνα, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι τον σπρώχνουμε στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι υποψήφιος, αλλά θα σας πω το εξής, υποψήφιο είναι το δίκαιο, η αξιοπρέπεια είναι υποψήφια, η πρόοδος είναι υποψήφια, η Δημοκρατία μας είναι υποψήφια.»

Και δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε και σε κριτική εναντίον του Διευθυντή του FBI, Τζέημς Κόμεϊ, ο οποίος έκανε τη δουλειά του και ακολουθώντας τα στοιχεία άνοιξε εκ νέου την έρευνα για το σκάνδαλο των email της Χίλαρι Κλίντον, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών του κ. Ομπάμα. Και ποιο είναι το έγκλημά του; Ότι δεν το έκανε τη στιγμή που θα βόλευε την υποψήφιο των Δημοκρατικών και τον προστάτη της Αμερικανό Πρόεδρο. Δυστυχώς για αυτούς το έκανε σε μια στιγμή που υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποφευχθεί η παραπλάνηση των Αμερικανών Πολιτών, ώστε να μην οδηγηθούν στην εκλογή ενός προσώπου στην Προεδρία της χώρας, το οποίο κινδυνεύει να του απαγγελθούν κατηγορίες, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε μια βαθιά Συνταγματική Κρίση.

Μπροστά στον κίνδυνο να αντιμετωπίσει την ύστατη απόρριψη της οκταετούς, ελλειμματικής σε έργο και επιτυχίες, θητείας του στο Λευκό Οίκο, που θα είναι η ήττα της Χίλαρι Κλίντον, από τον Ντόναλντ Τράμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα πλήττει κάθε ημέρα που περνά, συμπεριφερόμενος ως περιφερειακός κομματάρχης το Θεσμό της ισχυρότερης ηγετικής θέσης στον κόσμο. Πλήττει την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι θεμιτό για τον κ. Ομπάμα να υποστηρίζει την υποψήφιο του κόμματός του και να πραγματοποιεί ομιλίες υπέρ της κας Κλίντον. Είναι θεμιτό να κάνει προεκλογικό αγώνα υπέρ της παρουσιάζοντας τις θέσεις της και το γιατί οι θέσεις αυτές αποτελούν καλύτερη επιλογή από τις θέσεις του αντιπάλου της. Αυτό είναι άλλωστε η αποθέωση της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Εκείνο όμως που δεν είναι θεμιτό και ευτελίζει το θεσμό του Προέδρου των ΗΠΑ, είναι ένας εν ενεργεία Πρόεδρος, αντί να στέκεται στο επίπεδο που αρμόζει στη θέση του συμπεριφέρεται ως κομματάρχης και πολιτικός εκτελεστής, ο οποίος απειλεί το εκλογικό σώμα και στην ουσία όλο τον πλανήτη, στην περίπτωση που η εκλεκτή του Χίλαρι Κλίντον, δεν εκλεγεί Πρόεδρος.

Δηλαδή ο μοναδικός λόγος που η κα Κλίντον απαιτείται να εκλεγεί στην Προεδρία, είναι ότι θα καταστραφεί ο κόσμος εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τράμπ.

Δηλαδή, τι θέλει να μας πει ο κ. Ομπάμα, δεν θα είναι πλήγμα για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη εάν στο Οβάλ Γραφείο βρεθεί ένα πρόσωπο που όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του, έκανε χάρες με αντάλλαγμα χορηγίες εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ίδρυμα του πρώην Προέδρου και συζύγους της Μπίλ Κλίντον; Δεν θα είναι πλήγμα να βρεθεί στο Λευκό Οίκο ένα πρόσωπο το οποίο διαχειρίζονταν απόρρητες πληροφορίες που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας από προσωπικό server, όταν κατείχε της θέση της Υπουργού Εξωτερικών, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα απόρρητα αυτά έχουν πέσει στα χέρια ξένων κυβερνήσεων.

Και γιατί κ. Ομπάμα θα είναι καταστροφή για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ, και τον υπόλοιπο κόσμο να εκλεγεί Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τράμπ;

Επειδή ζητά να τιμωρηθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο, για τα αδικήματα αυτά; Επειδή προωθεί πολιτικές που θα διατηρήσουν και θα επαναφέρουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ; Επειδή θέλει να επαναδιαπραγματευθεί και να απορρίψει καταστροφικές για τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες στον υπόλοιπο κόσμο εμπορικές συμφωνίες; Επειδή ζητά την εφαρμογή αναλογίας στο κόστος στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ;. Επειδή ζητά μια πιο αξιοπρεπή και ψυχρά ειλικρινή σχέση με τη Ρωσία; Επειδή ζητά την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ και τον αυστηρό έλεγχο του ποιος μπαίνει στη χώρα; Επειδή έχει στοχοποιήσει (ας ελπίσουμε ειλικρινά το σύστημα της Wall Street, των πολυεθνικών, και της Goldman Sachs;

Αυτοί είναι οι λόγοι που κινδυνολογεί και εκβιάζει το εκλογικό σώμα ο Μπαράκ Ομπάμα; Εάν ναι τότε το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι η έλλειψη επιχειρημάτων και ο πανικός είναι εμφανής.

Εκείνο όμως που είναι τραγικό είναι η ανεπανόρθωτη ζημιά που κινδυνεύει, εάν δεν το έχει κάνει ήδη, στο θεσμό του Προέδρου των ΗΠΑ. Και όλα αυτά για το αποσαθρωμένο και διεφθαρμένο σύστημα που εκπροσωπεί η κα Κλίντον.

Αξίζει αυτός ο ευτελισμός του θεσμού της πιο ισχυρής ηγετικής θέσης του πλανήτη; Γιατί κ. Ομπάμα;

  • Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: