Ο Μπαν κι Μουν στον …κόσμο του: Εφικτή η προοπτική λύσης, ενθαρρύνει τους ηγέτες να αξιοποιήσουν το μομέντουμ




Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο είναι εφικτή και πως οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι υψηλές.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους στο Μοντ-Πελεράν, όπου άρχισαν επίσημα οι συνομιλίες για το εδαφικό και όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα που είναι αλληλένδετα, ο κ. Μπαν είπε πως διαβεβαίωσε τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να τους βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο για να φθάσουν στον κοινό τους στόχο, σεβόμενοι πως το μέλλον της Κύπρου θα αποφασιστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους.

Κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και ΗΒ, καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν τους ηγέτες στις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν εν τέλει τη διαίρεση του νησιού.

Ο κ. Μπαν είπε πως επαινεί σε υψηλό βαθμό τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασίαδη για τις προσπάθειές τους. Πρόσθεσε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία της οποίας ηγούνται οι ηγέτες κατά τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.

“Την ίδια ώρα, ένας αριθμός ευαίσθητων και δύσκολων θεμάτων παραμένει. Γνωρίζω ότι οι ηγέτες είναι εδώ με ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα να εργαστούν προς την επίλυση όλων αυτών των θεμάτων”, ανέφερε.

Είπε πως οι δυο ηγέτες έχουν φθάσει σε μια κρίσιμη καμπή των συνομιλιών. “Τους ενθαρρύνω να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο τη στιγμή και το μομέντουμ”, ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό θα είναι κρίσιμο καθώς αντιμετωπίζουν τα εκκρεμούντα θέματα σε όλα τα κεφάλαια, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στην Ελβετία και μετά από αυτήν.

Επαινώ τους ηγέτες για το όραμα, το κουράγιο και την ηγετική τους ικανότητα για να προχωρήσουν τις συνομιλίες τους περαιτέρω από ότι ποτέ προηγουμένως

Η προοπτική για λύση στην Κύπρο είναι μέσα στις δυνατότητές τους, υπέδειξε, προσθέτοντας πως οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι υψηλές.

“Βρίσκομαι εδώ για να ανοίξω αυτή την εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη, της Αυτού Εξοχότητας κ. Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, της Αυτού Εξοχότητας, κ. Μουσταφά Ακιντζί”, είπε στη δήλωσή του ο κ. Μπαν.

Επεσήμανε πως οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του Έσπεν Μπαρθ `Ειντε και θα επικεντρωθούν στο κεφάλαιο του εδαφικού καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα που είναι αλληλένδετα.

Σημείωσε πως οι δυο ηγέτες έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να φθάσουν σε μια διευθέτηση μέσα στο 2016.

“Η Κύπρος προσφέρει εξαιρετική ελπίδα στον κόσμο, σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι οι μακροχρόνιες διαμάχες μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων”, τόνισε.

“Βρίσκομαι εδώ για να διαβεβαιώσω τους δυο ηγέτες για την πλήρη μου στήριξη και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να τους βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο για να φθάσουν στον κοινό τους στόχο, σεβόμενοι ότι το μέλλον της Κύπρου θα αποφασιστεί από τους Κυπρίους για όλους τους Κυπρίους”, είπε.

“Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – ειδικά τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο – καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν τους ηγέτες στις προσπάθειές τους για να ξεπεράσουν εν τέλει τη διαίρεση του νησιού τους”, πρόσθεσε.

Στη δήλωσή του ο κ. Μπαν εξέφρασε ικανοποίηση που βρίσκεται στο Μοντ Πελεράν και ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία της να φιλοξενήσει τις συνομιλίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: