Κρίσιμη ολομέλεια ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας




Φορτωμένη η ατζέντα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αρχίζει σήμερα τη νέα σύνοδό του από 21-24 Νοεμβρίου με επίκεντρο το ερώτημα αν θα πρέπει να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ή να τεθούν επιπλέον όροι και προϋποθέσεις για τη συνέχισή τους.

Το θέμα θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, την Τρίτη το απόγευμα στο Στρασβούργο. Ένα σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Όπως είναι γνωστό, τέσσερις μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η επιδείνωση της κατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του ΕΚ στην Τουρκία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2005. Από τα 35 κεφάλαια που απαιτείται να ολοκληρωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία προσχώρησης έχουν ανοίξει μόνο τα 16 και από αυτά έχει κλείσει μόνο ένα, αυτό για την επιστήμη και έρευνα.

Άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι το σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη ζητά βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, ως πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής και την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας εντός αλλά και εκτός της ΕΕ.

Μεταξύ των προτάσεων των ευρωβουλευτών περιλαμβάνεται ο στόχος του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, ο σχηματισμός πολυεθνικών δυνάμεων, η δημιουργία κεντρικών ευρωπαϊκών γραφείων για το σχεδιασμό και την έναρξη επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων και η ανάληψη δράσης από την ΕΕ στις περιπτώσεις όπου το ΝΑΤΟ εμφανίζεται απρόθυμο να αναλάβει δράση.

Άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας που πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά, για την εδραίωση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Αυτό αναμένεται να υποστηρίξουν με ξεχωριστό τους ψήφισμα οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη.

Το ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο να δημιουργήσει ένα ταμείο για την παροχή επείγουσας χρηματοδότησης για την αρχική φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ζητά από την ΕΕ να στηρίξει με συνεκτικό τρόπο τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους μέσω της δημιουργίας επιχείρησης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Ιράκ που θα εστιάζεται στην εκπαίδευση.

Εξάλλου, το ΕΚ θα προτείνει με ψήφισμά του την Τρίτη τρόπους για την αντιμετώπιση του πολέμου πληροφοριών από τη Ρωσία και τις ισλαμικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας ότι η καταπολέμηση της προπαγάνδας δεν μπορεί να γίνει με περισσότερη προπαγάνδα αλλά με περισσότερα θετικά μηνύματα και καμπάνιες ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης.

Το σχέδιο ψηφίσματος υπογραμμίζει ότι η ΕΕ υφίσταται αυξανόμενες συστηματικές πιέσεις για την αντιμετώπιση εκστρατειών παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από χώρες και μη κρατικούς φορείς, όπως η Ρωσία και διεθνικές τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις όπως ο ISIS, η Αλ-Κάιντα και άλλες βίαιες τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες που χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, όπως ψευδο-πρακτορεία ειδήσεων και διαδικτυακά «τρολ», με στόχο την αμφισβήτηση των δημοκρατικών αξιών και τη διαίρεση της Ευρώπης.

Επίσης, τα σχέδια για την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων εθνικών ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων για τις εκπομπές βασικών ρύπων μέχρι το 2030, συμπεριλαμβανομένων του οξειδίου του αζώτου, των σωματιδίων και του διοξειδίου του θείου, θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Το ΕΚ έχει ήδη συμφωνήσει ανεπισήμως επί της συγκεκριμένης νομοθεσίας με την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου. Η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι προκαλεί ετησίως περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ.

Η νέα νομοθεσία ορίζει τις εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των ανωτάτων εθνικών ορίων εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2), οξειδίου του αζώτου (NOx), πτητικών οργανικών ενώσεων εκτός από το μεθάνιο (ΝΜVOC), αμμωνίας (ΝΗ3) και λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων. Οι κύριες πηγές εκπομπών αυτών των ρύπων είναι οι μεταφορές, η θέρμανση, η βιομηχανία και η γεωργία.

Οικονομικά θέματα

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα το βράδυ στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,τις γεωγραφικές ανισότητες στην ευρωζώνη και την έλλειψη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία ενόψει και της πρότασης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ η οποία θα επιφέρει επιπλέον αβεβαιότητα. Σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την ολοκλήρωση και την πλήρη εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ καθώς και την ολοκλήρωση των εργασιών για την Ένωση των κεφαλαιαγορών προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.

Στο ερώτημα αν οι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που προτάθηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (BCBS) θα αποδυναμώσουν την ανταγωνιστική θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε διεθνές επίπεδο θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη στο Στρασβούργο.

Θα ζητήσουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζει να συμβάλει στο έργο της BCBS προκειμένου να μην επηρεαστεί η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν δάνεια στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι τα επιπλέον κεφάλαια που οι τράπεζες θα πρέπει να τηρούν ως αποθεματικό βάσει της προτεινόμενης αναθεώρησης των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (οριστικοποίηση της Βασιλείας III, γνωστή ως «Βασιλεία IV») θα μειώσει την ικανότητά τους να δανείζουν στην πραγματική οικονομία και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους διεθνώς. Τονίζουν ότι οι όποιες τυχόν αλλαγές στους κανόνες αυτούς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και το βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κινηματογραφικό Βραβείο LUX

Όπως κάθε Νοέμβριο, η νικήτρια ταινία της 10ης έκδοσης του Βραβείου LUX θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς σε ειδική τελετή στην ολομέλεια στο Στρασβούργο την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου. Η τρεις ταινίες φιναλίστ της φετινής χρονιάς είναι οι εξής: «À peine j´ouvre les yeux/As I Open My Eyes» (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) της Leyla Bouzid, «Ma vie de courgette/My Life as a Courgette» (Ελβετία, Γαλλία ) του Claude Barras και Toni Erdmann (Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία) του Maren Ade.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλύψει το κόστος του υποτιτλισμού των τριών φιναλίστ ταινιών σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Η νικήτρια ταινία θα προκύψει από τις ψήφους των ευρωβουλευτών, θα χρηματοδοτηθεί η προσαρμογή της για τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και θα λάβει επίσης υποστήριξη για την προώθησή της σε διεθνές επίπεδο.

Οι σκηνοθέτες των τριών ταινιών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου στις 1430 τοπική ώρα (1530 ώρα Κύπρου).

Το Βραβείο LUX είναι το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμει το ΕΚ σε ευρωπαϊκές ταινίες/συμπαραγωγές που πραγματεύονται καίρια πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και βοηθούν στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας εξυμνώντας τις ευρωπαϊκές αξίες.

Αιμιλία Χριστοφή, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: