“Η Τουρκία θα διαλυθεί αν εισβάλει στο Ιράκ”, απαντά η Βαγδάτη στις προκλήσεις Ερντογάν




Αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα απεύθυνε ο πρωθυπουργός του Ιράκ αλ Αμπάντι, καλώντας την να μην προκαλέσει σύγκρουση με το Ιράκ.

Η Τουρκία θέλει να έχει ρόλο στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, θέτοντας έτσι παρακαταθήκες για το μέλλον, αλλά η Βαγδάτη αρνείται κατηγορηματικά να επιτρέψει κάτι τέτοιο και απαιτεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος και τη βάση της Μπασίκα.

«Τουρκική εισβολή στο Ιράκ θα οδηγήσει σε διάλυση της Τουρκίας», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός. «Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία , δεν θέλουμε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Όμως αν αυτή προκύψει είμαστε έτοιμοι. Θα θεωρήσουμε την Τουρκία εχθρό και θα της συμπεριφερθούμε ως εχθρό», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα πέραν των δυνάμεων που έχει αναπτύξει στη βάση της Μπασίκα, εντός ιρακινού εδάφους, έχει συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα με το Ιράκ, στην περιοχή του Σιλόπι, ενόψει επικείμενης εισβολής. Εκεί έχει αναπτυχτεί ολόκληρη η 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Τουρκικού στρατού.

Φάλαγγα 30 στρατιωτικών οχημάτων επίσης έφυγε από την Άγκυρα με προορισμό το Σιλόπι, απέναντι από την πόλη Τελ Αφάρ όπου σταθμεύουν σιιτικές, υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε πως η ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με το Ιράκ είναι αποτέλεσμα των σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή και έβαλε και το ΡΚΚ στην εξίσωση προσπαθώντας να τη δικαιολογήσει.
Η κλιμάκωση Βαγδάτης – Άγκυρας απειλεί να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τη Μέση Ανατολή, ειδικά αν υπάρξει και εμπλοκή του Ιράν.

Με πληροφορίες από: http://www.hurriyetdailynews.com/iraqi-pm-warns-turkey-amid-ankaras-troop-deployment-.aspx?pageID=238&nID=105646&NewsCatID=352

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: