Οι Κενυάτες αθλητές σάρωσαν στον Μαραθώνιο της Αθήνας: Στις γυναίκες η Νάνσι Αρουσέι




Οι Κενυάτες συνέχισαν την παράδοση και κυριάρχησαν και στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά μήκος της ιστορικής διαδρομής από τον Μαραθώνα στην Αθήνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Νικητής του Μαραθωνίου είναι ο Λούκας Ρότιτς Λουμπουάν ο οποίος διένυσε την απόσταση σε 2 ώρες, 12 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα. Δεύτερος τερμάτισε ο επίσης Κενυάτης Μπένσον Κιπρούτο και τρίτος, ο συμπατριώτης τους, Μπερνάρ Κιτούρ. Κενυάτισσα και η νικήτρια μεταξύ των γυναικών, η Νάνσι Αρουσέι η οποία διένυσε την απόσταση σε χρόνο 2 ώρες, 38 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.

Μεταξύ των Ελλήνων αθλητών, την καλύτερη επίδοση κατέγραψε ο Χριστόφορος Μερούσης, με χρόνο 2 ώρες, 24 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα (10ος στη συνολική κατάταξη) ενώ πρώτη Ελληνίδα ήταν η Ράνια Ρεμπούλη με χρόνο 2 ώρες, 49 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα.
Στον φετινό αγώνα, ο οποίος είχε επετειακό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τον πρώτο Μαραθώνιο και την έναρξη των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων,  συμμετείχαν 18.000 δρομείς από 105 διαφορετικές χώρες.  Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι απόγονοι των δύο σπουδαίων μαραθωνοδρώμων, o Σπύρος Λούης, εγγονός του πρώτου χρυσού σύγχρονου Ολυμπιονίκη στην κλασική διαδρομή και ο Χάρης Βασιλάκος, εγγονός του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 1896 και του πρώτου που νίκησε σε αυτή τη διαδρομή καθώς επικράτησε στον προκριματικό αγώνα που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 1896 για τη συγκρότηση της Ολυμπιακής ομάδας.

Βραβεύτηκε επίσης ο Ρον Χιλ, νικητής στον μαραθώνιο το 1969 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας, που έγινε στο στάδιο «Καραΐσκάκης». Ο Βρετανός, ο οποίος έτρεξε 5χλμ. δώρισε στον ΣΕΓΑΣ, το κύπελλο από την διοργάνωση της Αθήνας.

Λίγο νωρίτερα οι Έλληνες ολυμπιονίκες, Σπύρος Γιαννιώτης, Λευτέρης Πετρούνιας και Άννα Κορακάκη έκαναν την βράβευση των Ελλήνων μαραθωνοδρόμων. Βραβεύτηκαν ο Νίκος Πολλιάς που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και το ρεκόρ αγώνα, ο Σπύρος Ανδριόπουλος που είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο, η Μαρία Πολύζου που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο των γυναικών και η Τίνα Κεφαλά που κατέχει το ρεκόρ αγώνα στην κατηγορία των γυναικών. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρέλαση της ολυμπιακής ομάδας.

Το πρωί, διεξήχθησαν και οι αγώνες δρόμου των 10 και 5 χιλιομέτρων, στις κεντρικές οδούς της Αθήνας και με τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ειδικές διαδρομές τόσο για αθλητές μικρών ηλικιών, όσο και για αθλητές των Special Olympics.
Νικητής στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων αναδείχθηκε στους άνδρες, ο Χρήστος Μπουντουλής και στις γυναίκες, η Αναστασία Καρακατάνη. Στα 5 χιλιόμετρα, την πρώτη θέση κατέλαβε στους άνδρες, ο Χρήστος Καλλίας και στις γυναίκες, η Ελευθερία Πετρουλάκη.
Οι συνολικές συμμετοχές, σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, ξεπέρασαν τις 50.000, αποτελώντας ιστορικό ρεκόρ. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο έδωσαν το «παρών» και οι Έλληνες Ολυμπιονίκες του Ρίο 2016.

ΚΥΠΕ – Ελένη ΜαυρούληΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ 13/11/2016 14:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: