Ερντογάν: Πρόσκληση σε Τραμπ, μιλά για κοινά σημεία με την “ομάδα” του και για χρήμα Γκιουλέν σε Χίλαρι




Όμοιος τον όμοιο, όπως λέει μια παλιά παροιμία; Ίσως ναι, ίσως όχι, αυτό μένει να το δούμε. Σε κάθε περίπτωση η πρόσκληση Ερντογάν προς Τραμπ υπάρχει πλέον και επισήμως στο τραπέζι.

Επιστρέφοντας από τη Λευκορωσία όπου είχε επαφές με τον άλλο μεγάλο δημοκράτη, τον πρόεδρο της χώρας Λουκασένκο, ο Ερντογάν δεν έχασε καιρό και απεύθυνε πρόσκληση στον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Τουρκία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet.

O Ερντογάν μάλιστα στήριξε τον Τραμπ και καταδίκασε τις εναντίον του διαδηλώσεις λέγοντας πως κάποιοι δεν μπορούν να «χωνέψουν» τη νίκη του.

«Τον συνεχάρην μόλις εξελέγη. Θα αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου 2017. Μπορούμε να συναντηθούμε πριν από την ημερομηνία αυτή, αν είναι εφικτό. Του είπα, στην τηλεφωνική μας συνομιλία πως θα μου έκανε μεγάλη ευχαρίστηση να ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό. Θα ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι εάν η Τουρκία αποτελούσε τον προορισμό του πρώτου του ταξιδιού ως εκλεγμένου προέδρου στο εξωτερικό», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν επίσης είπε ότι οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν κοινή οπτική με την Άγκυρα όσον αφορά την Συρία και το Ιράκ. «Για παράδειγμα το ζήτημα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι πολύ σημαντικό. Η ομάδα του Τραμπ έχει ίδιες με εμάς απόψεις στο ζήτημα αυτό που για μας είναι ζωτικής σημασίας.

Γιατί; Διότι η περιοχή ολόκληρη έχει κατακλυστεί από τον τρόμο και για αυτό πρέπει να υπάρχει στην περιοχή αυτή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Όταν το ζήτημα αυτό επιλυθεί υπάρχει ένα μόνο πράγμα να κάνουμε, να εκπαιδεύσουμε και να εξοπλίσουμε και έχουμε ήδη εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, είχε δηλώσει πως έχει αντίθετη άποψη με πολλούς για την Συρία προσθέτοντας πως επιθυμεί ακόμα μεγαλύτερη επικέντρωση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Συρία, αντί της έξωσης του προέδρου Άσαντ.

«Ήθελα στην Συρία να πολεμήσουμε και να εξολοθρεύσουμε το ΙΚ. Η Ρωσία τώρα είναι στενός σύμμαχος με την Συρία και έχουμε πλέον και το Ιράν, που εμείς το ισχυροποιήσαμε, επίσης σύμμαχο της Συρίας. Εμείς υποστηρίζουμε αντάρτες που πολεμούν κατά της Συρίας χωρίς καν να ξέρουμε ποιοι είναι», είχε πει ο Τραμπ και είχε προσθέσει πως αν οι ΗΠΑ έπλητταν τον Άσαντ θα εμπλέκονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν από την πλευρά υποστήριξε επίσης πως ο Τραμπ δεν έχει δωροδοκηθεί από τους Γκιουλενιστές, υποστηρίζοντας δια της ατόπου, ότι η Χίλαρι προφανώς είχε.

«Οι διαδηλώσεις κατά του Τραμπ είναι της στιγμής κατά τη γνώμη μου. Δεν θα εκπλαγώ αν όσοι διαμαρτύρονται δεν το κάνουν τελικά επιδιώκοντας μια συνάντηση μαζί του. Ο Τραμπ δεν κέρδισε τις εκλογές παίρνοντας χρήματα από χορηγούς αλλά με δικά του μέσα. Φήμες για την άλλη πλευρά (Χίλαρι) αναφέρουν ότι έπαιρνε χρήματα από το FETO του Γκιουλέν και έχουν υπάρξει αναφορές στον Τύπο», είπε.

Με πληροφορίες από: http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-president-invites-donald-trump-to-turkey-.aspx?pageID=238&nID=106065&NewsCatID=510

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: