Εκθέσεις με έργα Delacroix και Philippoteaux στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη




Δυο σημαντικές Εκθέσεις με έργα Delacroix και Philippoteaux στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζει η Alpha Bank.

Ειδικότερα συνεπής αρωγός της Τέχνης και του Πολιτισμού, η Alpha Bank υποστηρίζει τις Εκθέσεις με έργα των Eugene Delacroix και Henri Felix Emmanuel Philippoteaux, σπουδαίων Γάλλων ζωγράφων του 19ου αιώνα, που παρουσιάζονται έως την 31 Ιανουαρίου 2017, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκθέσεις επικεντρώνονται σε δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, την Επανάσταση του 1821 και την Πολιορκία του Παρισιού το 1870, αναδεικνύοντας τις σχέσεις φιλίας και υποστηρίξεως, αλλά και τις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «Ο Delacroix σκηνοθετεί το ’21» , διαρθώνεται γύρω από δυο εμβληματικά έργα του μεγάλου φιλέλληνα ζωγράφου του Ρομαντισμού – «Η σφαγή της Χίου» (1824) και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826).

Περιλαμβάνει σπάνιο εικονογραφικό υλικό και μαρτυρίες από το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ντελακρουά, καθώς και σημαντικά ελληνικά μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα. Κατάληξη της Εκθέσεως για τον Delacroix, αποτελεί το έργο της ζωγράφου Βάνας Ξένου «Υπερίων ή ο ερημίτης στην Ελλάδα» (1989), το οποίο πραγματεύεται το θέμα της σφαγής της Χίου από τη σκοπιά του σύγχρονου καλλιτέχνη.

Στη δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Ο Philippoteaux δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού», πρωταγωνιστεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα του 19ου αιώνα, που ανήκει στη συλλογή του Τελλογλείου και απεικονίζει μια από τις κρισιμότερες μάχες του Γαλλοπρωσικού Πολέμου (1870- 71). Το σπάνιο αυτό έργο –«Η υπεράσπιση του φρουρίου του Issy» (1872)- είχε παρουσιασθεί το 1896 στην Αθήνα, κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι δυο εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Γαλλικής Προεδρίας της ∆ημοκρατίας.

Alpha Bank- Συμβολή στην προαγωγή του Πολιτισμού

Η Alpha Bank, έχει για την διάσωση και διάδοση του ελληνικού Πνεύματος, καθώς και για την προαγωγή του πολιτισμού, έχει ενεργό συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή με την υποστήριξη ανάλογων δραστηριοτήτων. Επί σειρά ετών εκδηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την Τέχνη και τον Πολιτισμό όχι μόνο μέσω οικονομικής υποστηρίξεως ανάλογων γεγονότων, αλλά και μέσω των προγραμμάτων και των Συλλογών της.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες στον Τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού οι ενδιαφερομένοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα http://www.alphapolitismos.gr/

Επιγραμματικά αναφέρονται οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες και δράσεις της τράπεζας:

• Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνει 5.500 έργα νεοελληνικής τέχνης κυρίως και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης στον ελληνικό χώρο, που δημιουργήθηκαν από τραπεζικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Τα έργα της προέρχονται από τις Συλλογές των Τραπεζών Πίστεως, Ιονικής, Λαϊκής, Εμπορικής και Citibank, οι οποίες ενοποιήθηκαν κατά την περίοδο από το 2000 έως το 2014.

• Η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς και αριθμεί περίπου 11.000 νομίσματα από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν πολύ σπάνια κομμάτια, μοναδικά δείγματα της αρχαίας σφραγιστικής. Τα χρονικά όριά της εκτείνονται από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. και την εφεύρεση του νομίσματος, έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και το τέλος της νομισματικής παραγωγής των πόλεων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εντούτοις, στη Συλλογή περιλαμβάνονται και ορισμένα ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα. Με πρωταρχικό στόχο να αναδείξει την έκταση, τη διάδοση και την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στον αρχαίο κόσμο, η Συλλογή διοργανώνει εκθέσεις και διαλέξεις, συμμετέχει σε επιστημονικά συμπόσια και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει σχετικές εκδόσεις.

• Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank δημιουργήθηκε το 1999 με σκοπό τη διατήρηση της εταιρικής ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον Όμιλό της. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η διάσωση, ταξινόμηση και φύλαξη των αρχειακών συλλογών, η αναζήτηση νέου υλικού για τον εμπλουτισμό των συλλογών αυτών και η διατήρηση των πιο σημαντικών τεκμηρίων από την καθημερινή λειτουργία της Τραπέζης και των Εταιριών του Ομίλου. Επιπλέον, μεριμνά για την υποστήριξη εκδόσεων που αναφέρονται στην ιστορία των επιχειρήσεων καθώς και εκθέσεων ή άλλων ανάλογων εκδηλώσεων και αναλαμβάνει τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων.

Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank έχει σήμερα στη διάθεσή του έναν πολύ μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού που περιλαμβάνει έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο και αναμνηστικά αντικείμενα. Ένα σημαντικό μέρος των ντοκουμέντων αυτών έχει ήδη ψηφιοποιηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποιήσεως.

• Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στεγάζεται στον πρώτο όροφο του διατηρητέου κτηρίου, όπου λειτούργησε, το 1840, το πρώτο Κατάστημα της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα. Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν καθ’ όλη την ιστορία του νεωτέρου Ελληνικού Κράτους: τραπεζογραμμάτια, κερματικά γραμμάτια και σχετικό υλικό, και καλύπτει 180 έτη ιστορίας.

• Στο νεοκλασικό κτήριο του Καταστήματος Κωλέττη της Alpha Bank που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου, στεγάζεται ο Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος της Τραπέζης.

Ο χώρος εγκαινιάσθηκε το 2006 και έκτοτε έχουν φιλοξενηθεί στους δύο ορόφους του πολλές παράλληλες εκθέσεις, οργανωμένες από τη Συλλογή Έργων Τέχνης και τη Νομισματική Συλλογή, με θέματα σύγχρονης ελληνικής τέχνης και με ποικίλες ενότητες αρχαίων ελληνικών νομισμάτων αντίστοιχα.

Από το 2008, στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο του Ναυπλίου διοργανώνονται εκθέσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως. Στο πλαίσιο των εκθέσεων αυτών οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν σχετικά έντυπα αλλά και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζονται από ειδικούς μουσειοπαιδαγωγούς.Επισκέψεις σχολείων και εκπαιδευτικών ομάδων πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: