Από αδέκαστος παραβάτης του Νόμου, ύποπτος για πολιτικά παιχνίδια: Ο διευθυντής του FBI και η υποκρισία της Χίλαρι




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Είναι πραγματικά αστείο να παρακολουθεί κανείς τη  τακτική που ακολουθεί η υποψήφια των Δημοκρατικών για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, το επιτελείο της, αλλά και η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, μετά την απίστευτη σφαλιάρα του FBI να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση του σκανδάλου των email όταν η κ. Κλίντον ήταν Υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα.

Το ίδιο κωμικοτραγική είναι και η αντίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία μετά την καθόλα «αντικειμενική», μέχρι σήμερα κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας και των δυο υποψηφίων για την Προεδρία.

Όταν πριν λίγες εβδομάδες ο Διευθυντής του FBI, Τζέημς Κόμει, ανακοίνωνε την απόφασή του να μην προτείνει την απαγγελία κατηγοριών για το σκάνδαλο των Email, εναντίον Χίλαρι Κλίντον, κλείνοντας την υπόθεση, έγινε αντικείμενο σκληρών επιθέσεων από τους Ρεπουμπλικάνους και τον Ντόναλντ Τράμπ, οι οποίοι επεσήμαναν ότι απλοί πολίτες και πρόσφατα Αντιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, αντιμετώπισαν ποινή φυλάκισης και άλλες νομικές επιπτώσεις έχοντας προχωρήσει σε πολύ πιο ασήμαντες παραβάσεις από αυτές της κας Κλίντον.

Την ίδια στιγμή η Χίλαρι Κλίντον, το επιτελείο της, αλλά και η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, είχαν κατακλύσει τα παράθυρα των αμερικανικών και όχι μόνο τηλεοπτικών δικτύων, τονίζοντας το πόσο αδέκαστος και θεματοφύλακας της νομιμότητας είναι ο Διευθυντής του FBI, ο οποίος, επεσήμαναν, είναι και Ρεπουμπλικάνος αφού κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις σε κυβερνήσεις Ρεπουμπλικάνων Προέδρων. Το επιχείρημα ήταν σαφές και ξεκάθαρο, αφού ο Κόμεϊ λέει ότι η Χίλαρι, είναι μεν απρόσεκτη, αλλά παρόλα αυτά αθώα, δεν χωρά καμία αμφιβολία. Ο άνθρωπος είναι πιο αδέκαστος και από τον Ιαβέρη.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα αυτό το διαμάντι νομιμότητας και ηθικής, όταν ερευνητική ομάδα του FBI, του παρουσίασε στοιχεία με νέα emails που η κα Κλίντον, διαχειρίζονταν από τον ιδιωτικό της server, τα οποία μπορεί να περιείχαν ευαίσθητες για την εθνική ασφάλεια, και τα οποία εάν υπάρχει Θεός, βρέθηκαν σε υπολογιστή του υπό έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών πρώην συζύγου της στενής συμβούλου της Χίλαρι Κλίντον, Χούμα Αμπεντίν, έκανε το αυτονόητο και ενημέρωσε με επιστολή την ηγεσία των αρμοδίων Επιτροπών του Κογκρέσου, ότι ξανανοίγει την έρευνα για την υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Παρόλα αυτά το γεγονός ότι ο Διευθυντής του FBI, έκανε το καθήκον του, δεν έχει καμία σημασία για την κα Κλίντον, το επιτελείο της και την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι τους χάλασε τη σούπα λίγες μόνο ημέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες και σε μια στιγμή που σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτείες είχε αρχίσει ήδη η ψηφοφορία.

Ξαφνικά ο Ιαβέρης έγινε ύποπτος για πολιτικά παιχνίδια. Τα υπονοούμενα ότι παίζει το παιχνίδι του Ντόναλντ Τράμπ, πάνε και έρχονται. Το γεγονός ότι είναι Ρεπουμπλικάνος και κατείχε θέσεις σε ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις, από απόδειξη του πόσο αδέκαστος είναι, παρουσιάζεται ως απόδειξη ότι θέλει να πλήξει την κα Κλίντον. Ακόμη και ο απόλυτα τίμιος (εδώ είναι να ξεκαρδίζεται κανείς) ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, γερουσιαστής από την Πολιτεία της Νεβάδα (Λάς Βέγκας), Χάρι Ρήντ, άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Κόμεϊ, παραβίασε το νόμο ενημερώνοντας το Κογκρέσο ότι ανοίγει και πάλι την έρευνα.

Τα μέσα ενημέρωσης «αντικειμενικά» όπως πάντα, έχουν επιδοθεί σε συνεχή παρουσίαση προφίλ του Διευθυντή του FBI, υπερτονίζοντας σε αυτά το Ρεπουμπλικανικό παρελθόν του.

Η αντικειμενικότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Και για να κλείσουμε το ρεσιτάλ υποκρισίας, η Χίλαρι Κλίντον, οι Δημοκρατικοί και τα μέσα ενημέρωσης, εν χορό, απαιτούν από το Διευθυντή του FBI, να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα και πριν τις εκλογές ότι στοιχεία έχει. Προφανώς, η απαίτηση είναι καταγέλαστη, διότι αποφεύγουν να παραδεχτούν το αυτονόητο. Είναι δυνατόν κάποιος να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα για μια έρευνα που μόλις αρχίζει;

Βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί ο Διευθυντής του FBI δεν κράτησε την έρευνα μυστική πριν από τις εκλογές για να μην επηρεάσει το εκλογικό σώμα; Αυτοί που το λένε αυτό, αναρωτήθηκαν τι θα σημάνει για τη χώρα, για το θεσμό της Προεδρίας, αλλά και για όλο τον πλανήτη, στην περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον, εκεί που θα περιμένουν όλοι να βάλει το χέρι της στο Ευαγγέλιο στις 20 Ιανουαρίου για να ορκιστεί Πρόεδρος, να το βάλει για ορκιστεί ενώπιον του Εισαγγελέα για να ορκιστεί ότι θα πει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, όταν, πολύ πιθανόν, θα τις έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, για ποινικό αδίκημα.

Καλό θα είναι η κα Κλίντον, το επιτελείο της , οι Δημοκρατικοί, και τα μέσα ενημέρωσης να αντιληφθούν ότι ο μόνος που δεν φταίει είναι ο Διευθυντής του FBI. Το μόνο πρόσωπο του φταίει είναι η ίδια η Χίλαρι Κλίντον. Κανείς δεν τις φταίει που παρανόμησε. Κανείς δεν τις φταίει που η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών (ακόμη και υποστηρικτές της) πιστεύει ότι έχει πρόβλημα τιμιότητας και αξιοπιστίας. Και οπωσδήποτε κανείς δεν τις φταίει που την αντιπαθεί μέχρι και το έδαφος που πατάει.

Η υποκρισία έχει και όρια!

  • Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: