Αναβλήθηκε λόγω Κυπριακού η απολογία της Τράπεζας Κύπρου στο Κακουργιοδικείο




Η συμμετοχή του δικηγόρου της Τράπεζας Κύπρου Πόλυ Πολυβίου στη διαπραγματευτική ομάδα που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελβετία οδήγησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα απολογίας της Τράπεζας Κύπρου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Η Τράπεζα Κύπρου και τα πέντε πρώην ανώτατα στελέχη της, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή, είναι κατηγορούμενοι στην πρώτη ποινική υπόθεση της Τράπεζας σε σχέση με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, το Κακουργιοδικείο είχε αποφασίσει τη σειρά με την οποία οι κατηγορούμενοι θα προέβαιναν στις απολογίες τους, κάνοντας αρχή σήμερα με την Τράπεζα Κύπρου και το μοναδικό της μάρτυρα, καθηγητή-εμπειρογνώμονα Kern Alexander.

Στη συνέχεια θα ακολουθούσε η απολογία των άλλων συγκατηγορουμένων στην υπόθεση, οι οποίοι είχαν επιλέξει να απολογηθούν δίνοντας ένορκη μαρτυρία, έχοντας ταυτόχρονα και το δικαίωμα να κλητεύσουν μάρτυρες υπεράσπισης.

Οι εξελίξεις ωστόσο στο Κυπριακό και η εμπλοκή του κ. Πολυβίου στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μοντ Πελεράν ήρθαν να ανατρέψουν τον αρχικό προγραμματισμό του δικαστηρίου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, το δικαστήριο αποδέχθηκε αίτημα που υπέβαλε η πλευρά της υπεράσπισης της Τράπεζας, χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε ένσταση είτε από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής είτε από τους υπόλοιπους δικηγόρους, όπως αλλάξει η σειρά της απολογίας των κατηγορουμένων με την Τράπεζα Κύπρου να απολογείται τελευταία.

Σύμφωνα με το νέο προγραμματισμό, η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 10.30 το πρωί, όπως είναι ήδη ορισμένη, με την απολογία του Αντρέα Αρτέμη ο οποίος θα αναγνώσει γραπτή δήλωση, ως μέρος της κύριας εξέτασης του και ακολούθως θα αντεξεταστεί από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.

Η υπόθεση είναι επίσης ορισμένη για ακρόαση στις 23/11 και 2/12 στις 10:30 το πρωί, ενώ ακυρώθηκε η δικάσιμος την 1/12.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε ανώτατων στελεχών της, καλώντας τους σε απολογία.

Το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Το Δικαστήριο κάλεσε τους έξι κατηγορούμενους σε απολογία για τη 2η κατηγορία, δηλαδή αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012. Ότι δηλαδή παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.

Η Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Ανδρέας Ηλιάδης καλούνται σε απολογία για τις κατηγορίες 3 και 4 ότι κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012 διέδωσαν πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων. Παράλληλα, ο κ. Αριστοδήμου καλείται σε απολογία και για την 5η κατηγορία, ότι δηλαδή κατά την παροχή πληροφορίας στους μετόχους της Τράπεζας απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της Τράπεζας, ενώ ο κ. Ηλιάδης καλείται σε απολογία και για την 6η κατηγορία που αφορά επίσης απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για το έλλειμμα της Τράπεζας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση, ενώ ήταν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της.

Η υπόθεση αυτή καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 19/12/2014 και στις 30 Ιανουαρίου 2015 παραπέμφθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο άρχισε στις 27/02/2015.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: