Στην Τουρκία ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών: Συνομιλίες με Ερντογάν, Γιλντιρίμ




Στην Άγκυρα βρέθηκε την Τετάρτη ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Foreign Office στο Λονδίνο, ο σερ Άλαν συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως το μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ομόλογό του Ομέρ Τσελίκ, ενώ παράλληλα «επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη επίλυση του Κυπριακού».

Σε δήλωσή του ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης ανέφερε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία είναι στενοί εταίροι. Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και συνεργαζόμαστε σε μια σειρά θεμάτων όπως η μεταναστευτική κρίση και η αντι-τρομοκρατία. Με χαρά συζήτησα αυτά τα πιεστικά θέματα με φίλους και συναδέλφους από την τουρκική κυβέρνηση».

Ο σερ Άλαν πρόσθεσε ότι επανέλαβε κατά τις επαφές του τη στήριξη του Λονδίνου στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας, ότι χαιρέτισε την αποτροπή του πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε προ μηνών και ότι παράλληλα προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η αντίδρασή της είναι «μετρημένη και σύμφωνη με τις διεθνείς υποχρεώσεις».

Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωής πολιτών της Τουρκίας από τρομοκρατικές επιθέσεις, «ενθαρρύνοντας» παράλληλα το PKK «να τερματίσει τη βία και να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία».

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: