Συμφωνήθηκε οδικός χάρτης, λένε οι Τούρκοι: Ναι Αναστασιάδη για συζήτηση εκτός Κύπρου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται πως στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί συμφωνήθηκε οδικός χάρτης.

Πηγή της τ/κ πλευράς υποστήριξε πως αυτό που δεν επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη, συμφωνήθηκε χθες στη Λευκωσία. Τον ισχυρισμό αυτό διαψεύδει η Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει στη δήλωση που ανέγνωσε μετά την τριμερή συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για τρία διαδικαστικά στάδια: Εντατικές διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί συμφωνία στα τέσσερα κεφάλαια (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Ε.Ε. Περιουσιακό), συνάντηση στο εξωτερικό για το εδαφικό και τέλος πενταμερής διάσκεψη για το κεφάλαιο της ασφάλειας.

Ο κ. Ακιντζί, πάντως, εξήγγειλε και συνομιλίες για το εδαφικό εκτός Κύπρου τον Νοέμβριο.

Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί είχαν μακρά κατ’ ιδίαν συζήτηση, ενώ σε κάποια φάση συμμετείχαν και οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν εντός Οκτωβρίου 9 ή 10 συναντήσεις (σήμερα και την Παρασκευή οι πρώτες δύο), ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η εξαγγελία του Μουσταφά Ακιντζί για πραγματοποίηση συναντήσεων εκτός Κύπρου, τύπου Καμπ Ντέιβιντ, τις πρώτες εβδομάδες Νοεμβρίου.

Στόχος, είπε σε δηλώσεις του, είναι να εντατικοποιηθεί η εργασία πάνω στα εναπομείναντα θέματα στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια, να μειωθούν στο ελάχιστο οι διαφορές και «βεβαίως να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε αυτά». Μετά από αυτό, ανέφερε, στόχος είναι τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου σε μια μορφή τύπου Καμπ Ντέιβιντ στο εξωτερικό, σε συνεχόμενες συναντήσεις, να συζητήσουμε τα θέματα του εδαφικού. «Στόχος, αμέσως μετά, να ανοίξει ο δρόμος προς μια πενταμερή διάσκεψη, όπου θα συμμετάσχουν και οι άλλες επίσημες πλευρές, όπου θα συζητήσουμε τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων». Ερωτηθείς εάν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν συναντήσεις τύπου Καμπ Ντέιβιντ, ο κατοχικός ηγέτης είπε τα εξής: «Εάν δεν έχουμε κάποιο οδικό ατύχημα, μπορούμε να το πούμε σίγουρα. Σε τέτοιες διαδικασίες τα ατυχήματα είναι πάντοτε πιθανά βέβαια, αλλά εμείς ας δούμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέδεσε τις συναντήσεις για το εδαφικό με την πρόοδο στα άλλα κεφάλαια, επιβεβαιώνοντας πως θα γίνουν εκτός Κύπρου «λόγω των επιφυλάξεων και των ανησυχιών του κ. Ακιντζί, να γίνει σε μια τρίτη χώρα». Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε, θα τον συνοδεύουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος ανέφερε πως «αν και στο εδαφικό παρατηρηθεί μια πρόοδος που να το επιτρέπει, τότε ενδεχόμενα να προχωρήσουμε και στο επόμενο στάδιο, που θα είναι μια σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης που θα ασχοληθεί με τα θέματα των Εγγυήσεων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, επιστρέφοντας από τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι συμφώνησαν σε οκτώ συναντήσεις εντός Οκτωβρίου, στις 5, 7, 14, 16, 17, 24, 26 και 31.

Η συνάντηση των δύο ηγετών στις 13 Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα μπορεί ο ίδιος, καθώς στις 11 και 12 του μηνός θα λείπει στο εξωτερικό για μια διάσκεψη. Εάν θα μπορέσει να επιστρέψει εγκαίρως, θα γίνει και η συνάντηση στις 13 του μηνός, είπε ο κ. Ακιντζί.

ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς αν το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων θα συζητηθεί και στην Κύπρο, είπε ότι «brainstorming μπορεί να γίνει αλλά το πιο σημαντικό είναι η επικέντρωση στις υπάρχουσες διαφορές για να υπάρξουν κατά το μέγιστο δυνατόν συγκλίσεις που να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο πέμπτο κεφάλαιο που είναι το Εδαφικό που είναι συνυφασμένο πάντα με το Περιουσιακό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το Περιουσιακό δεν μπορεί να κλείσει αν δεν συζητηθεί στο δεύτερο στάδιο μαζί με το Εδαφικό, ο Πρόεδρος απάντησε «εξυπακούεται».

ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ!
Ο Ακιντζί σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα καλέσει το Εθνικό Συμβούλιο όταν θα συζητείται το εδαφικό, είπε ότι δεν υπάρχει καμιά δυσκολία. Και ο ίδιος, πρόσθεσε, είχε δηλώσει ότι εάν συμβεί αυτό θα καλέσει τους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων.

Εάν αυτό θεωρεί κατάλληλο να γίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά ας το κάνει, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι το Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε ο κατοχικός ηγέτης λέγοντας ότι όταν ο ηγέτης θελήσει θα διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Απάντηση στον ΥΠΕΞ για παρουσία Ε.Ε. –  Ο Βαν Νούφελ παραμένει στο διπλανό δωμάτιο

Ο κατοχικός ηγέτης απάντησε και στον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε πως σε μια διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να περιληφθεί και η ΕΕ. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό το έχει ξανακούσει και επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα των ΗΕ και ηγείται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Έτσι ήταν από παλιά και έτσι θα συνεχίσει, ανέφερε λέγοντας πως ακόμα και σήμερα ο Πίτερ Βαν Νούφελ δεν είναι εντός της διαπραγμάτευσης αλλά στο πλάι – κατά την έκφρασή του – και εφόσον οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν, τα ΗΕ τον καλούν “να έρθει στο δωμάτιο. Αυτό έγινε κάποιες φορές. Ήρθε, μας είπε τις απόψεις του και έφυγε”.

Υπενθύμισε ότι και στο Μπούργκενστοκ υπήρξε εκ μέρους της ΕΕ ο κ. Φερχόιγκεν χωρίς να συμμετέχει στη διαδικασία αλλά είναι σε μια πλευρά. “Δηλαδή δεν ήταν σε ηγετική θέση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Μπορεί να γίνει και πάλι το ίδιο. Δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό. Αλλά η διαδικασία είναι των ΗΕ και όχι της ΕΕ”. ( σημειώνεται συναφώς πως το Μάρτιο του 2004 στο Μπούργκενστοκ η Κύπρος δεν ήταν μέλος της Ένωσης).

Στην ερώτηση πότε θα γίνουν τα δημοψηφίσματα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι εάν όλα πάνε θετικά, ολοκληρωθούν τα 4 Κεφάλαια σε μεγάλο βαθμό, υπάρξει συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό, αμέσως μετά επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα στο πλαίσιο ενός θετικού σεναρίου σε μια πενταμερή διάσκεψη για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε μπορεί να επιτευχθεί «η πολιτική συμφωνία που θέλουμε μέχρι το τέλος του χρόνου». Πλέον, συνέχισε, θα κρατούμε στα χέρια μας το τι είναι αυτή η πολιτική συμφωνία, θα μπορούμε να τη δούμε και σε κάποιους μήνες εντός του 2017 θα μπορούμε να εξηγήσουμε το κείμενο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: