Οδηγείται σε αδιέξοδο η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το νέο ΕΣΡ




Σήμερα το πρωί , σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Πρόκειται για το γνωστό “Νόμο Παππά”, που έβαλε φωτιά στο τηλεοπτικό σκηνικό, κλείνοντας στην ουσία το MEGA και δημιούργησε πολλά προβλήματα στα υπόλοιπα κανάλια.

Με τη διάταξη αυτή, διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ.

Παρ’ όλα αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης “είναι στα κάγκελα” και εκφράζονται φόβοι ότι η συναίνεση είναι ανύπαρκτη λόγω της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα. Εάν δεν αποσυρθεί η υποψηφιότητα, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση.

Εξάλλου, τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Ραδιοτηλεόρασης θα επιχειρήσει εκ νέου, στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.

«Το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στην Διάσκεψη θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Η ΝΔ υποστήριξε πως το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ και  υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια». Προσέθεσε ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

«Η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15. Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά. Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλει στη συγκρότηση ΕΣΡ» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Για τακτικισμό και «επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα» εναντίον του κατηγόρησε τη ΝΔ ο Βύρων Πολύδωρας.

«Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή που είναι ο Βύρων Πολύδωρας, που ξεκίνησε από το 1974, από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουν επικρατήσει στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που ο Καραμανλής κατονόμαζε ως άκρα» επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίττας στα ΜΜΕ.

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε την άμεση ανάγκη μιας άλλη συναινετικής λύσης, σημειώνοντας πως πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Να αναβληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή σύνθεση για το ΕΣΡ, προτείνει η Ένωση Κεντρώων.

To Ποτάμι ανέφερε πως δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών, σημειώνοντας πως δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Η κατάργηση του περιλάλητου “νόμου Παππά”, ο οποίος είναι πλέον αντισυνταγματικός και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν και παραμένει η απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου  Ραδιοτηλεόρασης», υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αποκρούουν  ως «φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια» τα όσα διημείφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και το κλίμα που προσπάθησε να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου με την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να μπει στη συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ αν δεν έχει καταργηθεί νωρίτερα από τη Βουλή ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του “νόμου  – παρωδία” για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο υπεκλάπησαν οι αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που ρητά το Σύνταγμα τις αναθέτει στην ανεξάρτητη αρχή», δηλώνουν «γαλάζιες» πηγές. Ενώ αναφέρουν ότι μόλις γνωστό στο σύνολό του το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την «επαναφορά στο ΕΣΡ του συνόλου των αρμοδιοτήτων».

Οι ίδιες πηγές, αμφισβητώντας ευθέως τις προθέσεις της κυβέρνησης, χαρακτήριζαν «επιτομή των συνεχιζόμενων αντιθεσμικών πρωτοβουλιών», την παρουσία του κ. Πολύδωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τα όσα ο ίδιος «αποκάλυψε» για την επικοινωνία που είχε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η αρμοδιότητα και η ευθύνη της σύνθεσης του ΕΣΡ ανήκει στον πρόεδρο της Βουλής και η ανάμειξη του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου είναι ευθεία παρέμβαση στο έργο του που τορπιλίζει τις προοπτικές συναίνεσης», σημείωναν με νόημα.

Στο ίδιο πνεύμα σκοπεύει να κινηθεί ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Πρόθεσή του, κατά πληροφορίες, είναι να θέσει στον Ανώτατο Άρχοντα τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις «αντιθεσμικές ενέργειες και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη». Παράλληλα θα υπογραμμίσει  την «ανάγκη να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη, που επλήγη βάναυσα με το “νόμο – παρωδία” για τις τηλεοπτικές άδειες».

Στον Παυλόπουλο το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο προεδρικό Μέγαρο στις 12:00 το μεσημέρι, ώστε να ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ΝΔ έχει έτοιμη πρόταση νόμου την οποία καταθέτει στη Βουλή προς ψήφιση σήμερα Δευτέρα. Σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια τεκμηριωμένη νομοθετική πρόταση η οποία ρυθμίζει στα πλαίσια του Συντάγματος το τηλεοπτικό τοπίο: «Θα είναι ένας σωστός νόμος» προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: