Σαφές Μήνυμα στον Σουλτάνο Ταγίπ τον …Μικροπρεπή το έγγραφο Κοτζιά για την Κύπρο




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το έγγραφο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά που είδε το φώς της δημοσιότητας χθές (βλ. σχετικό άρθρο του Κώστα Βενιζέλου στο mignatiou.com) είναι χωρίς αμφιβολία σημαντικό διότι παρουσιάζει κατά τρόπο ολοκληρωμένο και ξεκάθαρο την Ελληνική θέση σχετικά με το υπό διαμόρφωση σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι σαφείς αναφορές και αναλύσεις, αφενός στην ανάγκη κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων που στο έγγραφο χαρακτηρίζεται, σωστά, αναχρονιστικό αλλά και επικίνδυνο αφού αποτελεί την βάση για παρεμβατικές πολιτικές τρίτων, αφετέρου στην οριστική αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής ως βασικής προϋπόθεσης για την εκπόνηση ενός ουσιαστικού σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και η πρόταση για την διαμόρφωση ενός νέου συστήματος ασφαλείας και φιλίας για την Κύπρο συνιστούν μία ολοκληρωμένη πρόταση οποία όχι μόνο απαντά στις αμετροέπειες του Τούρκου Προέδρου και των εκπροσώπων του, αλλά, παράλληλα θέτει και την Διεθνή Κοινότητα, ξεκινώντας από την ΕΕ, προ των ευθυνών της.

Και αναφέρεται πρώτη η ΕΕ γιατί με την ως σήμερα στάση της επέτρεψε , στην κυριολεξία , τα στρατεύματα μίας υποψήφιας προς ένταξη χώρας (Τουρκία) να κατέχουν σημαντικό τμήμα του εδάφους μίας χώρας μέλους (Κύπρος). Για να μην αναφερθούν και ένα σωρό άλλα τουρκικά ατοπήματα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμης Κυβέρνησης της που με την επαμφοτερίζουσα στάση της επέτρεψε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Το ζήτημα που έπεται είναι ο τρόπος με τον οποίο οι προτάσεις που διατυπώνονται στο έγγραφο Κοτζιά θα αποκτήσουν περισσότερη διεθνή «δυναμική» και χαρακτήρα που να συνιστά την κατά το δυνατόν περισσότερη δέσμευση των θεσμών της Διεθνούς Κοινότητας που κατά το ένα η τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στις συζητήσεις-διαπραγματεύσεις για ην επίλυση του Κυπριακού.

Πέρα από τις διμερείς επαφές και πρωτοβουλίες του κ. Υπουργού, ο οποίος είχε εδώ και καιρό καταγγείλει δημόσια το αναχρονιστικό και επικίνδυνο σύστημα των εγγυήσεων, μπορούν να εξετασθούν , αν δεν έχουν εξετασθεί ήδη, τα ακόλουθα βήματα:

1. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου πέρα από την διαδικασία υιοθέτησης ψηφισμάτων , υπάρχει η διαδικασία εξέτασης των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας. Στο παρελθόν(περίοδος 2004-2009) με εισηγητές για την έκθεση, αρχικά τον τότε Ευρωβουλευτή και μετέπειτα Υπουργό Μεταφορών της Ολλανδίας κ. Eurlings και στην συνέχεια την επίσης Ολλανδή Ευρωβουλευτή κ. Ria Omen , είχε επιτευχθεί η ψήφιση τροπολογιών στις εκθέσεις αυτές που αφενός ανέφεραν τις Τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας αφετέρου ζητούσαν δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού με πρώτη προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο (το θέμα αυτό είχε στηρίξει με παρεμβάσεις του και ο μετέπειτα Πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Hannes Swoboda). Ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γ. Κασουλίδης, τότε Ευρωβουλευτής μάλλον θα θυμάται τις σχετικές προσπάθειες της περιόδου όπως επίσης και την συμβολή του γράφοντος ώστε οι σχετικές τροπολογίες να ψηφιστούν.

Οι τότε Ελληνική και Κυπριακή Κυβερνήσεις είχαν εύστοχα αναφερθεί στις σχετικές και υιοθετηθείσες τελικά τροπολογίες στις σχετικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών για την διαμόρφωση του διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές δια πραγματεύσεις ΕΕ -Τουρκίας , με αποτέλεσμα να επιτύχουν πολλά , άσχετο αν στη συνέχεια η ΕΕ δεν τα τήρησε. Αντίστοιχα λοιπόν θα μπορούσε να διαμορφωθεί και να υποβληθεί μία τροπολογία με τις θέσεις του έγγραφου Κοτζιά στην επικείμενη έκθεση προόδου για την Τουρκία, η οποία με την κατάλληλη προετοιμασία να ψηφισθεί. Παράλληλα, θα πρέπει να επιδιωχθεί η υιοθέτηση ενός ψηφίσματος ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα.

2. Στο πλαίσιο του Κογκρέσου των ΗΠΑ και ειδικότερα στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα μπορούσαν να επιδιωχθούν ψηφίσματα που να περιλαμβάνουν τις βασικές θέσεις του εγγράφου Κοτζιά. Βέβαια η Τουρκία έχει καταφέρει να έχει στις ΗΠΑ ισχυρή παρουσία με εταιρείες Lobby αλλά και προσωπικότητες όπως ο πρώην υπουργός οικονομικών της Τουρκίας Kemal Dervis που καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε συστημικές δεξαμενές σκέψεις όπως το Brookings Institution , όμως όπως και παλαιότερα όταν με ελάχιστα μέσα Ελλάδα και Κύπρος είχαν επιτύχει και καταδικαστικά για την Τουρκία ψηφίσματα και ευνοϊκές αποφάσεις στον τομέα της χορήγησης τότε Αμερικανικής Στρατιωτικής Βοήθειας στην Ελλάδα και την Τουρκία, έτσι και σήμερα πολλά θα μπορούσαν να επιτευχθούν αρκεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος να επιλέξουν τα σωστά πρόσωπα για την προώθηση του στόχου αυτού.

3. Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης πού έχει μία παράδοση υιοθέτησης ψηφισμάτων υπέρ μίας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού θα μπορούσε να επιδιωχθεί ένα ψήφισμα με τις βασικές θέσεις που εκφράζονται στο έγγραφο Κοτζιά.

4. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης τόσο των διεθνών ΜΜΕ όσο και αρκετών δεξαμενών σκέψης, με αντικείμενο τις θέσεις που διατυπώνονται και αναλύονται στο έγγραφο Κοτζιά, αφού αμφότεροι επηρεάζουν και την κοινή γνώμη και την διαδικασία λήψης αποφάσεων τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Τα γραφεία Τύπου θα μπορούσαν όπως και παλαιότερα να αναλάβουν σημαντικό ρόλο σε μία τέτοια εκστρατεία.

Το έγγραφο Κοτζιά δημιουργεί, χωρίς αμφιβολία ένα θετικό προηγούμενο. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να εκμεταλλευτούν την σημερινή συγκυρία απευθυνόμενες σε προοδευτικές δυνάμεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ και όχι ,όπως συνέβαινε παλαιότερα σε φθαρμένους και ξεπερασμένους υπηρέτες ενός συστήματος το οποίο αργά αλλά σταθερά καταρρέει. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι άρχισε να δημιουργείται διεθνώς ένα αντισυστημικό κίνημα που εκπλήσσει με την πολιτική συμπεριφορά και αποτελεσματικότητα του. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου που τόσα έχουν υποστεί από τους εκπροσώπους του «συστήματος» να στραφούν προς το κίνημα αυτό με την προσδοκία καλύτερων αποτελεσμάτων.

  • Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι διεθνολόγος και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • MIGNATIOU.COM
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: