Να δεσμευθούν προεκλογικά όλα τα κόμματα ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα κατατεθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Ε.Ε.: Ο Ελληνισμός να κινηθεί με ορθές στοχεύσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (5ος Α) χειροκροτείται από τα μέλη της κυβέρνησης μετά το τέλος της δευτερολογίας του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, «για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», Αθήνα, Παρασκευή 24 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ

Το 1983 στις 25 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με την οδηγία 170/83 ζήτησε από όλες τις Μεσογειακές χώρες μέλη της, ανεξάρτητα του εύρους των χωρικών τους υδάτων, να προχωρήσουν στη δημιουργία αλιευτικής ζώνης 12 ν.μ., η οποία θα έμπαινε σε εφαρμογή μετά από 10 χρόνια, δηλαδή το 1993.

Όμως μετά την αντίδραση της Τουρκίας η οποία ζήτησε να εξαιρεθεί η Μεσόγειος, η Ε.Ε ανέβαλε την εφαρμογή αυτή της απόφασης χωρίς να αντιδράσει στοιχειωδώς η τότε κυβέρνηση και σήμερα εισπράττουμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία το 1990 υπέγραψε αλιευτική συμφωνία με την Ε.Ε, κάνοντας δεκτό το αίτημα της Τουρκίας να εξαιρεθεί η Ανατολική Μεσόγειος.

Όμως μετά την κοινοτική οδηγία 170/83, επικυρώσαμε στη Βουλή με το νόμο 2331/95 ΦΕΚ Α!136/ 23-6-1995, την σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα σε όλες τις  Ελληνικές θάλασσες στα 12 ν.μ. Δηλαδή και στο Αιγαίο και στην Ν.Α Μεσόγειο.

  • Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία επέκταση της χωρικής μας θάλασσας από τα 6 ν.μ που είναι σήμερα στα 12 ν.μ

Η επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 ν.μ στο Αιγαίο σε συνδυασμό με την ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο, που σύμφωνα με τις πρόνοιας του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπεται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και στα νησιά, θα δυσκόλευε τα μέγιστα της πειρατικές-παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας είτε αυτές προβάλλονται μέσα από τη Γαλάζια Πατρίδα, είτε με το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Ως καλόπιστος έλληνας πολίτης να δεχτώ το τροπάριον ότι το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα της χώρας μας για την επέκταση της χωρικής μας θάλασσας στα 12 ν.μ σύμφωνα με το Δ.Θ, θα το υλοποιήσουμε όταν εμείς κρίνουμε σκόπιμο ώστε να διασφαλίσουμε τα Εθνικά μας συμφέροντα, όμως δεν κατανοώ γιατί δεν προχωρήσαμε ούτε και στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ήταν υποχρέωσή μας απέναντι στην Ε.Ε και τον οποίο έπρεπε να τον είχαμε καταθέσει μέχρι το Μάρτιο του 2021 και σήμερα η Κομισιόν μας έχει σύρει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Είναι μία άλλη δυνατότητα- υποχρέωση που μας έχει δώσει η Ε.Ε να καταγράψουμε σε χάρτες τα χωρικά μας ύδατα που αυτά θα πρέπει να είναι μέχρι τα 12 ν.μ, εάν τελικά δεν θέλουμε να απεμπολήσουμε το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα μας, τη συνορεύουσα ζώνη μέχρι τα 24 ν.μ, καθώς και να χαράξουμε την ΑΟΖ που στη Ν.Α Μεσόγειο θα έχει κοινό όριο με την ΑΟΖ της Κύπρου, αξιοποιώντας το σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου.

Καταγράφοντας τις θαλάσσιας ζώνες θα αποτυπώσουμε στους χάρτες αυτούς, νησιά νησίδες, βραχονησίδες, βράχους, ότι βρίσκεται δηλαδή δυτικά των 3 ν.μ που σύμφωνα με το άρθρο 12 και 15 της Συνθήκης της Λωζάνης ανήκουν στην Ελλάδα.

Καταθέτοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό η Τουρκία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση με τις πειρατικές λογικές της να αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ, καθώς επίσης και της διεκδικήσεις της, άλλοτε 150, άλλοτε 28 νησιών, νησίδων και βράχων στο Αιγαίο που δεν κατονομάζονται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αυτό το Ανατολίτικο ευφυολόγημα ότι δήθεν κάποια νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα και δεν αναφέρονται με το όνομά τους στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μας ανήκουν, προκαλεί μόνο γέλια γιατί δεν είναι νομικό επιχείρημα.

Ξεχνούν σκόπιμα η Τούρκοι ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 και 15 της Συνθήκης της Λωζάνης ότι όσα νησιά είναι ανατολικά της γραμμής των τριών ν.μ μέχρι τις ακτές της Μικράς Ασίας ανήκουν στη Τουρκία και ότι τα περισσότερα από αυτά τα νησιά δεν έχουν όνομα.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος ένα μικρό κράτος, ένα νησί με το 38% του εδάφους της υπό Τουρκική κατοχή, έχει καταθέσει στην Ε.Ε το δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, αγνοώντας στην κυριολεξία της απειλές της Τουρκίας.

  • Και εδώ μπαίνει το αμείλικτο ερώτημα.

Γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα Διεθνή εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να διασφαλίσει τα Εθνικά μας συμφέροντα;

Το φοβικό σύνδρομο που διακατέχει τους έχοντες την ευθύνη της άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αποθρασύνει δυστυχώς τους Τούρκους.

Γι’ αυτό η Τουρκία μιλά για γκρίζες ζώνες, γι’ αυτό αμφισβητεί νησιά στο Αιγαίο, γι’ αυτό απειλεί με Casus Belli, γι’ αυτό διεκδικεί την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι τον 25 Μεσημβρινό και για αυτό για την επίλυση του Κυπριακού ζητά τη διχοτόμηση του νησιού ως βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών, ξεχνώντας ότι παράνομα κατέχει το 38% του Κυπριακού εδάφους, αγνοώντας προκλητικά και περιφρονητικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Με την πρόσφατη ανακοίνωση από την κυβέρνηση ότι θα δημιουργήσει δύο Θαλάσσια Πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο πέλαγος, δια του Υπουργού των Εξωτερικών Φιντάν Χακάν η Τουρκία αμέσως δήλωσε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων που περιλαμβάνονται σε αυτά, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καταχωρηθεί με συνθήκες και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα.

  • Ως Υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας. Δηλώσεις τις οποίες επανέλαβε και μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Δυστυχώς αυτή η ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών της Τουρκίας αφ’ ενός μεν επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά ότι δεν εγκαταλείπει τις παράνομες απαιτήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο, αφ’ ετέρου δε αξιοποιεί ακριβώς το επαίσχυντο και χωρίς καμία νομική βάση κοινό ανακοινωθέν Σημίτη- Ντεμιρέλ μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούλιο του 1977 όταν ο Σημίτης- Πάγκαλος αναγνώρισαν τα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Η απάντηση βέβαια ήλθε από τον ίδιο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.  Ο κύριος Πρωθυπουργός συνεχίζοντας είπε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Δηλαδή κύριε Πρωθυπουργέ εάν τα δύο θαλάσσια πάρκα δεν είχαν περιβαλλοντικό χαρακτήρα η αντίδραση της Τουρκίας θα ήταν δικαιολογημένη;

Ναι πράγματι τα θαλάσσια πάρκα είναι ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα θέμα που αφ’ ενός μεν έχει σχέση με την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας μας αφού ένα τμήμα της έκτασης των θαλάσσιων πάρκων βρίσκεται εντός των χωρικών μας υδάτων που έχουνε εύρος μόλις 6 ν.μ ,αφ’ ετέρου δε έχει σχέση και με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αφού το υπόλοιπο τμήμα τους βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ανεξάρτητα ότι αυτή δεν έχει ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί.

Η Τουρκία βλέπουμε ότι διαχρονικά, ανεξάρτητα και της Διακήρυξης των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου, δεν παρεκκλίνει από τις παράνομες στρατηγικές της επιδιώξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και δυστυχώς διαγκωνίζονται όλα τα κόμματα , Κεμαλικοί,  Ερντογανικοί,  Φασίστες με στόχο την επίτευξη των παράνομων διεκδικήσεων τους σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εάν είχαμε προχωρήσει ως χώρα τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που άπτεται και περιβαλλοντικών ζητημάτων, η Τουρκία θα είχε βρεθεί να διαμαρτύρεται εναντίον όλης της Ε.Ε για τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών.

  • Γι’ αυτό ας πάρουν σαφή θέση όλα τα κόμματα και η ίδια η κυβέρνηση στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα κατατεθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Ε.Ε, αφού έτσι διασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ας καταλάβουν οι επαγγελματίες του κατευνασμού στη χώρα μας ότι οι Τούρκοι ιθύνοντες οι ασκούντες στην εξωτερική πολιτική διαχρονικά , έχουν σταθερές στοχεύσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και το αποδεικνύουν έμπρακτα.

Παραμονές του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα αλλάζουν την διδακτέα ύλη οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, προκειμένου να γαλουχήσουν τις επόμενες γενιές με τις επεκτατικές βλέψεις τους σε βάρος της πατρίδας μας. Εντάσσεται στη διδακτέα ύλη στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, η Γαλάζια πατρίδα με σχετικούς χάρτες στους οποίους περιλαμβάνονται και δεκάδες ελληνικά νησιά. Είναι λογικό ότι με αυτό τον τρόπο θα εμπεδώσει η νέα γενιά της Τουρκίας τις παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο.

Επίσης παραμονές του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα εγκαινίασαν ως τζαμί το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco τη Μονή της Χώρας, προσβάλλοντας την ορθοδοξία.

Αντίθετα εμείς εδώ στην Ελλάδα για τους ήρωες της επανάστασης του 1821 γίνονται ελάχιστες αναφορές στα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία μας. Να συνειδητοποιήσει επιτέλους όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι η χάραξη της εθνικής στρατηγικής είναι μονόδρομος.

Η Κύπρος δεν φοβάται την επιθετική συμπεριφορά του Αττίλα, για αυτό ας πάρουμε εμείς η Ελλαδίτες το παράδειγμα της, όσων αφορά την ΑΟΖ και το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Ο Ελληνισμός προκειμένου να επιβιώσει πρέπει να κινηθεί με κοινές στοχεύσεις για την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, με πρώτο θέμα την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ αφού είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι εγγυήτρια δυνατή.

Την περίοδο προς τις Ευρωεκλογές πρέπει όλα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, να βάλουν στην ατζέντα τους τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας καθώς και τα κυπριακά κόμματα να αναδείξουν τα 50 χρόνια κατοχής από τις δυνάμεις του Αττίλα, ως ευρωπαϊκά προβλήματα, γιατί ο Ελληνισμός σε μία περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα και αστάθεια δεν αντέχει άλλες περιπέτειες. Ο νοών νοείτο!!

* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
Πολιτικός Μηχανικός
τέως Δήμαρχος Καλύμνου
Κάλυμνος, 21/05/2024

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στο Θαλάσσιο Πάρκο του Αιγαίου βρίσκονται νησίδες και βραχονησίδες τις οποίες η Τουρκία αυθαίρετα χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες»: Ετοιμάζει τη δική της οριοθέτηση και προκαλεί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: