Ψήνεται συνάντηση Καμπ Ντέιβιντ: Οργανώνουν συζήτηση για εδαφικό, μάλλον εκτός Κύπρου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στην ατζέντα παραμένει το σενάριο πραγματοποίησης μιας συνάντησης τύπου Καμπ Ντέιβιντ για το εδαφικό και στη συνέχεια και για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, υποδεικνύουν ότι εναπόκειται στους δυο ηγέτες κατά πόσο το κεφάλαιο του εδαφικού έχει συζητηθεί εκτός Κύπρου. Η τουρκική πλευρά ζητά όπως οι συναντήσεις γίνουν στο εξωτερικό, επικαλούμενη διαρροές(!) ενώ η Λευκωσία παρουσιάζεται έτοιμη να διευκολύνει αποδεχόμενη την ιδέα αυτή.

Είναι σαφές πως η τουρκική ιδέα προδήλως συνδέεται με τη διαμόρφωση ενός σκηνικού πιέσεων. Κυρίως γιατί, εάν ισχύσει αυτό που λέγεται από τουρκικής πλευράς και από τα Ηνωμένα Έθνη θα προηγηθεί η ολοκλήρωση των συζητήσεων στα άλλα τέσσερα άλλα κεφάλαια ( Διακυβέρνηση, Ε.Ε., Οικονομία, Περιουσιακό). Κοντολογίς εάν κλείσουν κεφάλαια, που κατά κύριο λόγο θα έχει οφέλη η τ/κ πλευρά και αυτά κλείσουν, η προσοχή θα στραφεί προς τους Ε/κ για να μη τουμπάρουν την προοπτική συμφωνίας. Ο κ. Άιντα είπε ενδεικτικά πως ακόμη ότι στις προσεχείς συναντήσεις των ηγετών θα συζητηθούν διαδικαστικά θέματα και στη συνέχεια θα αρχίσει συζήτηση «θέματος με θέματος για να κλείσουν με στόχο να περάσει η συζήτηση στα σημαντικά θέματα του εδαφικού και τελικά της ασφάλειας κατά τρόπο κατάλληλο, είτε στην Κύπρο είτε αλλού, ως οι ηγέτες συμφωνήσουν».

Ενόψει της σημερινής συνάντησης Αναστασιάδη και Ακιντζί, που έχει χαρακτήρα προγραμματισμού, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε χθες χωριστές συναντήσεις μαζί τους. Ο κ. Άιντα ερωτηθείς αν είναι σαφές πως το εδαφικό δεν θα συζητηθεί με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, είπε ότι «υπάρχει η αντίληψη ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε επίσης το εδαφικό και πιθανόν προτού μπούμε στις πλήρεις συζητήσεις για την ασφάλεια. Αλλά τουλάχιστον η μια πλευρά, και πιστεύω όσο πάει και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βρούμε τη σωστή μεθοδολογία για αυτή τη συζήτηση, διότι αυτή η συζήτηση θα είναι κάπως διαφορετική από τις συζητήσεις για τη διακυβέρνηση. Εξάλλου το θέμα των εδαφικών ανταλλαγών επηρεάζει τον απλό κόσμο κατά τρόπο κάπως διαφορετικό από ό,τι, για παράδειγμα, το ΔΣ της κεντρικής τράπεζας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει η άποψη για συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό, ο κ. Άιντα είπε ότι εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί του ιδίου θέματος είπε πως το εδαφικό συνδέεται με το περιουσιακό, «υπάρχει και δημόσια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να κλείσει το περιουσιακό χωρίς να υπάρξει συμφωνία επί του εδαφικού. Και εμείς κρατάμε την ουσία που είναι να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση του Εδαφικού. Από κει και πέρα εναπόκειται στους δύο ηγέτες και μόνο να αποφασίσουν το πού και το πότε θα γίνει η εν λόγω συζήτηση».

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ
Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μετατέθηκε για την Πέμπτη το πρωί ενόψει της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Σημειώνεται συναφώς πως την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, ο κατοχικός ηγέτης θα ενημερώσει τη ψευδοβουλή για το Κυπριακό.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Στην πράξη θα φανούν οι προθέσεις – Παραπέμπει στις συνομιλίες για αποτέλεσμα ο Χριστοδουλίδης

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση με ό,τι ακριβώς σημαίνει η φράση ‘κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων’. «Η δική μας πλευρά με απόλυτη σοβαρότητα, με την κατάλληλη προετοιμασία θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο που θα γίνει θα υπάρξουν εκείνα τα αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε», είπε μετά τη συνάντηση του Προέδρου με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ερωτηθείς αν αυτή η φάση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων είναι εκείνα που θα καθορίσουν αν είναι η τελευταία ή όχι. Δεν μπορούμε να προτρέχουμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει η βούληση, η θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αντιμετωπιστούν εκείνες οι δυσκολίες, εκείνες οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή μέσα από τη ουσιαστική συζήτηση του Εδαφικού θα διαφανούν και οι προθέσεις και θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις».

Κληθείς να πει πόσο θα διαρκέσει αυτή η φάση των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει χρονικό ορόσημο για το πόσο καιρό θα κρατήσουν οι εντατικοποιημένες συνομιλίες. Εκείνο που θα κρίνει το χρονικό όριο των συζητήσεων είναι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Άιντα συζητήθηκε το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα αυτό είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Άιντα και δόθηκαν σχετικές διευκρινίσεις. Σήμερα δεν έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό».

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΒΙΕΝΝΗ Ο ΥΠΕΞ
Για την Αθήνα αναχωρεί σήμερα Τρίτη , ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, όπου το βράδυ θα είναι κύριος ομιλητής σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), αφιερωμένη στην επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Στις 5 Οκτωβρίου, θα αναχωρήσει για την Βιέννη, όπου στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2016, μετά από πρόσκληση του Αυστριακού Υπουργού Εξωτερικών κ. Sebastian Kurz, θα συμμετάσχει στη Μεσογειακή Σύνοδο του ΟΑΣΕ, με θέμα «Νεολαία βόρεια και νότια της Μεσογείου: Αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους ασφαλείας και ενισχύοντας τη συνεργασία». Επιπλέον, στις 6 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αυστριακό ομόλογό του, στην ημερήσια διάταξη της οποίας θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις Κύπρου-Αυστρίας, το κυπριακό πρόβλημα, τα ευρωτουρκικά κ.ά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Ο κ. Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη σε σχέση με τη χρηματοδότηση της λύσης, είπε ότι «αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να δούμε τα οικονομικά δεδομένα, να δούμε τις οικονομικές ανάγκες που θα προκύψουν μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Το τι έχει σημασία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν στην Κύπρο διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί οι οποίοι προχωρούν με πολύ συγκεκριμένες μελέτες, έτσι ώστε να έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα και να μπορούμε να τοποθετηθούμε. Όντως σε μεγάλο βαθμό η προσέγγιση του Βρετανού πρέσβη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη τόσο στις μελέτες που ετοιμάζονται όσο και στις όποιες συζητήσεις γίνονται σε διμερές επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: