Οξύνεται η σύγκρουση Ρωσίας – Γαλλίας με επίκεντρο τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Συρία




Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα πει αλήθειες στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν αποφασίσει να τον δεχθεί στις 19 Οκτωβρίου στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει ότι ο ρώσος πρόεδρος θα έρθει, δεν θα είναι για να ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις, θα είναι για να πουν αλήθειες, για να τερματισθεί αυτό που γίνεται εκεί κάτω (στη Συρία) και για να δώσει στη Ρωσία να καταλάβει ότι έχει πάρει έναν επικίνδυνο δρόμο», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο δίκτυο France Inter.

Η επίσκεψη Πούτιν στο Παρίσι έχει προγραμματισθεί εδώ και καιρό, αφού ο Πούτιν θα παραστεί στα εγκαίνια του «Ρωσικού Ορθόδοξου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου», το οποίο θα στεγάσει κυρίως μία ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Ομως, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θέτει στο εαυτό του το ερώτημα εάν θα υποδεχθεί ή όχι τον ρώσο ομόλογό του , εξαιτίας των εγκληματών που διαπράττονται στο Χαλέπι από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε ότι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις θα πρέπει αναλάβουν τις ευθύνες και ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Θα έλθουμε σε επαφή με τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να ξεκινήσει αυτές τις έρευνες», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Στη Συρία διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, είναι προφανές και πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες», πρόσθεσε.

Ωστόσο στη συνέχεια τόνισε ότι παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων για τη Συρία, «η Ρωσία είναι μία χώρα εταίρος, όχι αντίπαλος» και η επίσκεψη στο Παρίσι μπορεί να δώσει ευκαιρία για τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την Ουκρανία.

«Για την ίδια ημέρα εξετάζεται το ενδεχόμενο συνόδου σε επίπεδο αρχηγών κρατών για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε λύσεις για την Ουκρανία», είπε.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να οργανώσουν μια σύνοδο για την Ουκρανία τον Οκτώβριο, κατά το «πρότυπο της Νορμανδίας», που αναφέρεται στο σχήμα της πρώτης συνάντησης για την Ουκρανία στη Γαλλία με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας — Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο αντίστοιχα.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πούτιν στο Παρίσι.

«Η προετοιμασία της επίσκεψης του Πούτιν στο Παρίσι συνεχίζεται. Υπάρχουν προγραμματισμένες συζητήσεις με το γαλλική προεδρία και ο Πούτιν θα λάβει μέρος στα εγκαίνια του ρωσικού πνευματικού κέντρου στις 19 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Δεν έχουμε άλλα νέα από τους γάλλους εταίρους μας».

10/10/2016 12:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Παρίσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: